Obnova temelja stare dragaljevačke škole iz 1880. godine

Prvi počeci organizovanog obrazovanja na području Dragaljevca Gornjeg i desetak okolnih sela (tri Dragaljevca, tri Čađavice, tri Magnojevića, Bukovice, Piperaca, Vršana) datiraju od davne 1853. godine kada je počela sa radom prva škola. Bilo je to vrijeme kad su ovi krajevi bili pod turskom vlašću.

Obnova temelja stare dragaljevačke škole iz 1880. godine

Uglednih mještani  Dragaljevca Gornjeg i predstavnici crkvenih vlasti podnijeli su zahtjev da im se dozvoli otvaranje škole u sastavu crkve. Turska  vlast  dozvolila je da se otvori škola u sastavu crkve. Prva zgrada bila je brvnara koja je izgorjela za vrijeme bosanskohercegovačkog ustanka (period 1875 - 1878 godine). TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jedini pisani podatak o ovom događaju je nadgrobni spomenik prvom učitelju u ovoj školi, Danilu Blagojeviću. Spomenik je podigao učenik učitelja Danila Blagojevića, Pero Todorović iz Srednje Čađavice. Originalan tekst sa nadgrobnog spomenika glasi:

,,Sie este ovaj kamen učitelja Danila Blagojevića, znano budi svakom i neka se znade da je prvi učitelj posto kod crkve dragaljevačke. Đake počeo učiti s vlastju gospodina mitropolita Akatangela 1853. ljeta. Imao je đaka 123 učenika. Neka se čini spomen dok je ove crkve i kamena. Ovaj kamen potpisa đak učiteljev Pero Todorović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Učitelj Danilo Blagojević je tu radio do svoje smrti 1856. godine. Prva školska zgrada (brvnara) izgorjela je u vrijeme bosanskohercegovačkog ustanka od 1875. do 1878. godine.

Dolaskom u ove krajeve Austro-Ugarske Monarhije, Berlinskim kongresom 1878. godine, zavedena je i u ovom kraju austrougarska vlast.  Austrijske vlasti su 1880. godine, nešto dalje od crkvenog objekta, izgradile novu školsku zgradu od tvrdog materijala, koja je radila sve do juna 1965. godine.

U vrijeme ratnih dešavanja od 1941. do 1945. godine, nastava u školi bila je obustavljena. Odmah poslije oslobođenja ovog kraja, organizovan je rad Osnovne škole, ali pošto je školska zgrada bila razrušena nastava se odvijala u privatnoj zgradi u kojoj je kasnije dugo vremena bio seoski mlin, kod izvora ,,Točak” u Gornjem Dragaljevcu.

Tokom 1945. i 1946. godine školska zgrada je, zahvaljujući mještanima sela, obnovljena, tako da je u školskoj 1946/1947. godini ponovo otpočela nastava u staroj popravljenoj školskoj zgradi.

U to vrijeme za potrebe učenika i nastavnog osoblja iskopan je i bunar preko puta. Škola i crkva  dobile elektičnu energiju. Po preseljenju učenika i nastavnog osoblja u prostorijama stare škole održavale su se igranke (sijela) i davani ratni i drugi filmovi.

 Na današnjem lokalitetu, 1961. godine, izgrađena je osmorazredna škola sa svim pratećim, pa i stambenim objektima. U školskoj 1961. godini izvršena je centralizacija osnovnog školstva na ovom području.  Danas, Osnovna škola ,,Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu je centralna škola, sa 11 područnih škola u okolnim selima.

Stara škola radila je do 1965. godine. Srušena je 1971. godine, a materijal je prevežen kod novoizgrađene škole ,,Lazo Stojanović - Lazić”, (izgrađene 1961. godine kod ,,Točka“, gdje je izgrađena nova zgrada sa četiri učionice, prostranim hodnikom i ostavom. Rušenjem stare škole ostali su temelji u korovu da prkose vremenu i da čuvaju uspomene na srećne dane mnogih učenika koji su tu sticali prva znanja.

Javna ustanova Osnovna škola ,,Stevan Nemanja” Gornji Dragaljevac ove godine (24. novembra)  obilježava 170 godina svog postojanja i rada. Ona je jedna od najstarijih škola na području sjeveroistočne BiH i šire. Tokom svoje burne istorije škola je mijenjala i vlastodršce i ideologiju, i lik i ime.

Mi, mještani imamo želju da se obnovi  temelj stare škole i da se uradi parking s obje strane postojećeg asvaltnog puta u dužini manastirske (školske) njive.  Budući parking bi riješio pitanje parkiranja vozila za vrijeme vjerskih praznika  i svih drugih okupljanja tokom godine - kada ovaj manastir posjećuju mnogobrojni vjernici. U maju i junu u posjetu manastiru u sklopu jednodnevnih izleta dolaze mnogobrojni učenici iz škola sa područja grada Bijeljine i šire.  Manastir posjećuju brojni vjernici iz naše i drugih eparhija.

Inženjeri JP ,,Direkcije za izgradnju i razvoj grada“ Bijeljina uradili su idejno Rješenje za obnavljanja temelja stare škole i izgradnju parkinga.  Poslije razgovora sa igumanijom Teodorom i preosvećenim vladikom Fotijem dobili smo Odluku o odobravanju izvođenja radova na uređenju temelja stare škole, obzirom da se temelji stare škole nalaze na zemljištu koje je u posjedu manastira Svetog arhangela Gavrila.

Ja sam Dragan Maksimović, đak dragaljevačke škole i prosvjetni radnik,  koji radi punih 39 godina u crnjelovačkoj školi. Prvo sam radio 9 godina na poslovima i radnim zadacima nastavnik tehničkog obrazovanja. Zatim sam bio skoro 22 godine direktor crnjelovačke škole i sada radim na poslovima učitelja u crnjelovačkoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA