Napravljena nova vrsta stakla

Istrazivači univerziteta u Merilendu uspjeli su da naprave novu vrstu stakla koje hladi sobnu temperaturu bez trošenja električne ili neke druge energije, javlja Sajens dejli.

Napravljena nova vrsta stakla
FOTO: Depositphotos

Ova specijalna vrsta stakla može da se nanosi u vidu tankog sloja i tako prekrivenu površinu ohladi za 3,5 stepena Celzijusova, čak i kada je okolna temperatura blizu 40 stepeni. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nova tehnologija, nazvana mikroporozni stakleni premaz, ukoliko se primijeni prilikom gradnje stanova može da smanji emisiju štetnog karbon dioksida po stambenoj jedinici i više od 10 odsto, bez upotrebe dodatne energije.

Stakleni premaz odbija 99 procenata solarne radijacije i skoro u potpunosti sprječava zagrijavanje zgrade ili drugih objekata, pretvarajući toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.

Kada se usmjeri, ta radijacija bez zadržavanja prolazi kroz zemljinu atmosferu i oslobađa se u svemirskom prostoru, gdje su temperature ekstremno niske i dosežu – 270C.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj isti princip hlađenja, kažu istrazivači iz Merilenda, koristi i priroda. Planeta Zemlja se hladi na isti način, naročito tokom vedrih noći kada se u svemirska prostranstva ispuštaju enormne količine toplotne energije u vidu infracrvene radijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA