O čemu treba voditi računa kada se koristi plin u domaćinstvima

U Banjaluci je proteklog petka jedna starija žena smrtno stradala u eksploziji kojoj je uzrok curenje plina, a samo dan poslije je zabilježena eksplozija za koju se pretpostavlja da je uzrok plinska boca.

O čemu treba voditi računa kada se koristi plin u domaćinstvima
FOTO: Depositphotos

Punjenje plinskih boca dozvoljeno je samo u punionicama gasa koje ispunjavaju uslove u pogledu kadrova i tehničke opremljenosti, imaju propisanu opremu i stručno osposobljena lica. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ko odgovara za ispravnost boce?

Kako za Srpskainfo kažu u Inspektoratu Republike Srpske, mogu se puniti samo boce koje su prethodno pregledane i ispitane u propisanom periodu.

– Punjenje se obavlja težinski, a nakon ispitivanja provjerava se ventil na boci u zatvorenom i otvorenom položaju. Punionica je odgovorna za tehničku ispravnost propan-butan boce – objašnjavaju u Inspektoratu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Punionice ne smiju puniti boce na kojima nije obavljen pregled u zakonskom intervalu i dužne su da iste upute ovlaštenom pravnom licu koje obavljaju pregled i ispitivanje u skladu sa važećim tehničkim propisima. Boce koje ne zadovolje potrebni kvalitet na ispitivanju odbacuju se i uništavaju kako se ne bi našle u prometu.

Plinske boce nemaju ograničenje po pitanju starosti, tako da se sve plinske boce kod kojih je obavljen redovan periodični pregled mogu koristiti.

Ne mogu se koristiti boce na kojima su vidljiva oštećenja, kao što je promjena oblika, bez obzira ako je prethodno izvršen periodični pregled.

Na šta građani da obrate pažnju?

Prilikom kupovine ili zamjene boca u punionicama građani treba da obrate pažnju da li je boca koju preuzimaju ispitana ili ne. Svaka boca na sebi treba da ima utisnut naziv proizvođača, serijski broj, godinu proizvodnje i godinu posljednjeg periodičnog ispitivanja sa utisnutim žigom, te da od prodavca traže račun na kojem treba da piše fabrički broj boce i godina ispitivanja.

– Kada je riječ o upotrebi plinskih boca u domaćinstvu najvažnije je da građani vode računa o redovnosti zamjene instalacija, regulatora pritiska i održavanju gorionika na svojim trošilima, jer su oni glavni uzročnici požara. Ukoliko instalacije na trošilima nisu ispravne, a što je obaveza samog potrošača, bez obzira na ispitanu i bezbjednu bocu može doći do incidenta – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

Republička termoenergetska inspekcija je u ovoj godini u punionicama i na prodajnim mjestima pregledala 5.639 boca za propan-butan gas. Kod 97 boca utvrđeni su nedostaci pri spoljašnjem pregledu zbog čega su upućene na reparaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA