Šeranić na stručnom skupu "Škola aritmije" u Bijeljini

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otvorio je danas "Školu aritmije" koju je u Bijeljini organizovalo Udruženje kardiologa Srpske i istakao da je bijeljinska bolnica napravila regionalni zamah kada je u pitanju elektrofiziologija.

Šeranić na stručnom skupu "Škola aritmije" u Bijeljini
FOTO: Srna

"Bolnica u Bijeljini je u punom kapacitetu prihvatila strategiju Ministarstva koja je svakoj od bolnica dala mogućnost da izaberu jedan segment i da se u tome razvijaju, a ovdje elektrofiziologija stvarno napreduje i predstavlja regionalni zamah u sistemu zdravstva", rekao je Šeranić novinarima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je ocijenio da medicina napreduje nesmanjenom žestinom i da zdravstvo u Republici Srpskoj mora da bude u toku sa svjetskim trendovima.

"Oprema i prostor su važni, ali najvažniji su ljudi", rekao je Šeranić i pohvalio kontinuiran rad Udruženja kardiologa Republike Srpske.

Ministar je za budžet zdravstva i socijalne zaštite za narednu godinu rekao da je zadovoljavajući, da će omogućiti nastavak započetih projekata, razvoj zdravstvenih ustanova i izdvajanja u oblasti socijalne zaštite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Odgovarajući na pitanja novinara o velikom kašlju, Šeranić je rekao da je veliki kašalj prisutan i u Srpskoj, ali da je za sada stanje apsolutno pod kontrolom.

"U ovom je segmentu važno govoriti o vakcinaciji, jer vakcinisani štite nevakcinisane", naglasio je Šeranić.


Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Milica Lovrić kaže da je "Škola aritmije" u organizaciji ovog udruženja i farmaceutske kompanije "Alkaloid" značajna zato što statistike neumoljivo ukazuju da su kardiovaskularne bolesti u porastu u svim civilizovanim zemljama.

"Aritmije nastaju kao posljedica različitih patoloških stanja i odgovorne su za veliki broj hospitalizacija i nažalost smrtnih ishoda", istakla je Lovrićeva.

Prema njenim riječima, dugi niz godina okosnicu liječenja su činili lijekovi, ali se zahvaljujući savremenoj medicini koja je iznjedrila nove transkateterske tehnike mogu riješti mnoge aritmije.

"U bijeljinskoj bolnici, koja se pridružila Centru za aritmije u Banjaluci, možemo da se pohvalimo nefarmakološkim tehnikama liječenja aritmija", navela je Lovrićeva.

Direktor Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović je rekao da u ovoj zdravstvenoj ustanovi dosta napreduju u liječenju aritmija i postaju vodeći centar u BiH u toj oblasti.

"Završavamo procedure za izgradnju još jedne angio-sale koja će početi sa radom u naredna dva do tri mjeseca", najavio je Maksimović i dodao da su kardiovaskularne bolesti ubjedljivo najčešća oboljenja i na ovom području.

"Škola artimije" održava se u Etno selu "Stanišići" uz učešće eminentnih stručnjaka sa područja Republike Srpske i Federacije BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA