U SUSRET DRUŽENJU TUZLAKA: Nastavak tradicije i nove vizije

Ljubav prema zavičaju ne prestaje, a tradiciju rodnog kraja brižno čuvaju - tako bi se ukratko mogla opisati težnja i zalaganje članova Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini. Tokom devet godina od osnivanja uradili su mnogo da sačuvaju sjećanje na zavičaj, a sudeći po planovima veliki projekti su tek pred njima.

U SUSRET DRUŽENJU TUZLAKA: Nastavak tradicije i nove vizije

Uprkos egzodusu i rasijanju po cijelom svijetu u protekle trideset dvije godine, Tuzlaci njeguju okupljanje i druženje u novom zavičaju. I ove godine okupiće se i družiti, kako bi oživjeli lijepe uspomene na stari zavičaj. Očekuje se veliki odziv, kao i u prethodnim godinama, a iz Udruženja navode da će se ove godine "Druženje Tuzlaka" održati 16. marta u Bijeljini. Pripreme i rezervacije za ovaj događaj su u toku, a za ovo posebno veče, sigurni smo, tražiće se karta više. 

Za ovu godinu Udruženje ima velike planove koje žele realizovati, a jedan od njih je početak izgradnje Zavičajnog muzeja Tuzlaka u Bijeljini za koji su od Eparhije zvorničko-tuzlanske 2016. godine dobili blagoslov za podizanje i izgradnju. Muzej bi bio izgrađen na eparhijskoj zemlji u naselju „Pet jezera“ u Bijeljini, kako bi ostao u trajnom vlasništvu Srpske pravoslavne crkve kao narodno i crkveno dobro.

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini osnovano je 26. juna 2015. godine, a na njegovom čelu kao prvi predsjednik bio je protojerej Vaso J. Popović iz Čaklovića.

Ljubav prema rodnom kraju, tradiciji i očuvanju sjećanja na svoje korijene okupila je Tuzlake prognane sa svojih ognjišta da zajedničkim snagama, kroz projekte, rade na očuvanju sjećanja na tuzlanski kraj i njegovanju kulturno-umjetničkih vrijednosti srpskog naroda ovog podneblja. Nisu zaboravili ni stradalnike proteklih ratova. Godišnjim druženjem, na kojem se okupi više od 1000 Tuzlaka u Bijeljini, utrli su dobar put da sačuvaju sabornost Srba iz Tuzle.

Poseban ponos Zavičajnog udruženja predstavlja obnovljena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, koja simbolizuje stradanje, ali i vaskrsenje, obnovu pravoslavlja u tuzlanskoj regiji. Udruženje je 2015. i 2016. godine aktivno učestvovalo  u njenoj obnovi, jer je ova svetinja minirana tokom posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata. Danas je hram pod zaštitom države kao spomenik nulte kategorije, a iz Udruženja s ponosom ističu da je 2. avgusta 2021. godine proslavljen važan jubilej 125 godina od njegove izgradnje.

Od 2015. godine, zahvaljujući zalaganju Udruženja, ponovo se održava veliki Ilindanski sabor Srba tuzlanske regije u Požarnici.

U Zavičajnom udruženju Tuzlaka u Bijeljini nisu zaboravili stradanja srpskog naroda tuzlanske regije. S poštovanjem se sjećaju svih žrtava i obilježaju sve važne istorijske datume. Učestvovali su i u izgradnji spomenika borcima poginulim na Banj Brdu i poginulim i umrlim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (1992-1995) sa područja opštine Tuzla.

Udruženje je od 16. do 17. oktobra 2017. godine bilo domaćin uglednom prof. dr Gideonu Grajfu, ekspertu za Aušvic, prilikom njegovog prvog dolaska u Republiku Srpsku, a 25. marta 2019. godine organizovalo je i promociju njegove knjige „JASENOVAC AUSCHWITZ OF THE BALKANS“ u Bijeljini.


Iz arhive: Tuzla - Saborna crkva Srpska varoš

Projekciju dokumentarnog filma „Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“ organizovali su 14. maja 2019. godine. U izradi filma, pored Udruženja, učestvovao je i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Da imena žrtava ne bi izblijedila u sjećanjima, 2. avgusta 2020. godine, organizovali su postavljanje spomen-ploča na hram Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici sa imenima žrtava genocida za vrijeme ustaškog terora (1941-1945) sa područja požarničke parohije, mučenički postradale u koncentracionom logoru „Jasenovac“ i drugim logorima smrti.


Iz arhive: Srpski narod tuzlanske regije

Od osnivanja su posvetili vrijeme prikupljanju istorijske građe i izradi knjige „Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“. Izdavači knjige su Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Izdavačka kuća „Sinaj“ Eparhije zvorničko-tuzlanske. Knjiga svjedoči o zločinu nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) 15. maja 1992. godine u Tuzli i o stradanju srpskog naroda tuzlanske regije tokom 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA