Druženje bivših direktora osnovnih škola sa područja Bijeljine i Ugljevika

Nedavno u hotelu ,,Drina” u Bijeljini okupili su se bivši direktori osnovnih škola, sa područja grada Bijeljine i opština Ugljevik i Lopare, koji su bili direktori od 1990. godine.

Druženje bivših direktora osnovnih škola sa područja Bijeljine i Ugljevika

Oni su vodili naše škole u proteklom periodu. Jedan broj njih je rukovodio školom i tokom ratnih dešavanja, kad nije bilo lako. U to vrijeme škole su radile u veoma teškim uslovima, neke i zoni borbenih dejstava. Nije bilo dovoljno nastavnog kadra, bio je veliki broj časova nestručno zastupljene nastave, trebalo je obezbijediti nesmetan rad nastavnika i učenika, kad nije bilo udžbenika, dovoljo nastavnih sredstava, kad nije bilo dovoljno ogreva, a kamoli organizovanog prevoza kao danas. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za vrijeme njihovog rukovođenja mnoge škole, fiskulturne sale i igrališta su obnovljeni ili izgrađeni novi objekti. Namještaj, nastavna sredstva su obnovljeni ili nabavljeni novi. Zbog velikog priliva učenika sa područja zahvaćenih ratom pojavio se veliki broj učenika što je dovelo i do otvaranja, izdvajanja pojedinih škola u samostalne škole. Tako su otvorenene četiri devetorazredne područne škole i to: Vršani, koja je u sastavu Osnovne škole ,,Stevan Nemanja“ u Dragaljevcu Gornjem, Patkovača, koja je u sastavu Osnovne škole ,,Jovan Dučić” u Bijeljini, Ledinci, koja je u sastavu Osnovne škole ,,Vuk Karadžić” u Bijeljini i Koviljuše koja je u sastavu Osnovne škole ,,Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini. Područno odjeljenje Dvorovi izdvojilo se iz sastava Osnovne škole ,,Sveti Sava” u Bijeljini u samostalnu Osnovnu školu ,,Dvorovi” i područno odjeljenje Velika Obarska izdvojilo se iz sastava Osnovne škole ,,Sveti Sava” u Crnjelovu u samostalnu Osnovnu školu ,,Petar Petrović NJegoš” u Velikoj Obarskoj.

Oni su  uprkos svim nedaćama uspješno organizovali nastavni proces, takmičenja učenika, izlete, škole u prirodi, ekskurzije uproteklom periodu, obilježavali školsku slavu Sveti Sava i druge kulturne manifestacije.

Tokom višečasovnog druženja bivši direktori evocirali su uspomena na svoja druženja, saradnju, zajednička stručna usavršavanja, putovanja, kao i na današnje stanje u obrazovanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Okupljanju se odazvalo deset bivših direktora. Neki su opravdano odsutni zbog ranije preuzetih porodičnih obaveza ili zdravstvenih problema. Oni su rukovodili školama tridesetak mandata.

Svi prisutni ističu da im je bila čast i zadovoljstvo što su imali dobru saradnju prije svega u svojoj školi od tehničkog, stručnog i nastavnog osoblja, da su imali puno dobrih učenika, dobru saradnju sa roditeljima, lokalnom zajednicom, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkim pedagoškim zavodom, medijima, a naročito ističu saradnju sa kolegama direktorima osnovnih škola sa regije i Republike srpske preko Asocijacije direktora osnovnih škola Republike Srpske.

Ovdje ćemo vas ukratko podsjetiti na ono najznačajnije što su uradila tri direktora sa najviše mandata. Vjerovatno su nešto i propustili ne namjerno.

Dragorad Vasić, profesor razredne nastave, višegodišnji direktor OŠ ,,Vuk Karadžić” u Bijeljini. Jako je teško period od 23 godine aktivnog rada direktora škole smjestiti u par rečenica pa ću pokušati ovdje pobrojati aktivnosti i obaveze koje sam obavljao u obrazovnom sistemu Republike Srpske:

- tranzicija društvenog i obrazovnog sistema iz centralističkog u demokratsko društvo;

- izrada prvih Nastavnih planova i programa za osnovnu školu;

- prihvatanje, smještanje i obrazovanje velikog broja protjeranih učenika iz unutrašnjosti BiH;

- stvaranje legistlative neophodne za rad u osnovnim školama (dnevnici, matične knjige, đačke knjižice, svjedočanstva itd.);

- obezbijeđivanje kvalifikovanih kadrova za izvođenje nastave posebno u toku otadžbinskog rata;

- uvođenje i redovno slavljenje školske slave ,,Svetog Save”;

- vrlo česte promjene Zakona o osnovnoj školi, čak pet puta;

- proširenje prostornih i tehničkih uslova rada (izgradnja škole za djecu sa smetnjama,

- uvođenje inkluzivne nastave;

- rad na međunarodnim projektima (energetska efikasnost, opremimo kabinet informatike..),

- uvođenje novih predmeta: vjeronauka, osnovi informatike, tri strana jezika i demokratija;

- učešće u recenziji i izradi prvih udžbenika za osnovnu školu u Republici Srpskoj;

- utvrđivanje ishoda znanja učenika za svaki predmet na tri nivoa;

- organizovanje i biti domaćin prvih takmičenja po predmetima u Republici Srpskoj;

- formiranje i učešće u radu aktiva direktora osnovnih škola i srednjih škla na području opštine, a kasnije i regije kao pomoćni organ Ministarstva prosvjete i kulture i RPZ.....

Jedan od njih je i Dragan Maksimović, profesor razredne nastave i nastavnik tehničkog obrazovanja, koji je bio direktor crnjelovačke škole u periodu od aprila 1993 do juna 2014. godine, tj 5 mandata. Za vrijeme njegovog mandata izgrađena je zgrada ,,tople veze” sa kotlarnicom i sanitarnim čvorom (oko 450 m2 korisnog prostora) i instaliran je sistem centralnog grijanja, asvaltirano fudbalsko i košarkaško igralište, nabavljena kompjuterska oprema, urađeno školsko dvorište, obilježeno 125 godina postojanja i rada škole... U područnom odjeljenju Vrulja dovedena je gradska voda, adaptirane dvije učionice, zamijenjena elektroinstalacija i nabavljene školske klupe i stolice, urađena betonska ograda u dužini od 100 metara. Uvođenjem devetorazrednog osnovnog obrazovanja u školskoj 2003/04. godini ponovo otvoreno područno odjeljenje Đukići. Na takmičenjima postignuti izuzetni rezultati u oblasti znanja, stvaralaštva a posebno iz oblasti saobraćaja, gdje su naši učenici višestruki prvaci Republike Srpske kako ekipno tako i u pojedinačnoj konkurenciji dječaka i djevojčica. SO-e Bijeljina nagradila je školu dva puta Srebrnom medaljom ,,Filip Višnjić”. Prvi put (2000. g.) u povodu opštinske slave Sv. Pantelejmona i drugi put (2007. g.) u povodu Dana oslobođenja opštine Bijeljina. SO-e Bijeljina u povodu gradske slave Sveti Pantejlejmon nagradila je (2004. g.), saobraćajnu sekciju Zlatnom značkom opštine Bijeljina. Takođe, u povodu opštinske slave Sv. Pantelejmon nagrađen sam lično dva puta i to 2004. i 2010. godine Srebrnom medaljom ,,Filip Višnjić“, za postignute rezultate u obrazovanju.

Sa područja opštine Ugljevik ističe se Sreten Lukić, profesor geografije koji je bio pomoćnik direktora škole 3 godine i direktor ugljevičke škole ,,Aleksa Šantić” 22 godine. Najznačajnije aktivnosti u njegovom višegodišnjem direktorovanju su: organizacija Republičkog takmičenja iz istorije za učenike osnovnih i srednjih škola Republike Srpske - oko 250 učesnika (2002. g.), dograđeno 6 učionica u centralnoj školi - Opština Ugljevik finansirala građevinske radove a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske namještaj i nastavna sredstva (2004. g.), renoviranje područnog odjeljenja Ugljevička Obrijež, zamijenjen krov, pod, urađena fasada i dograđen sanitarni čvor (2006. g.), učešće u Danima Euro škole u Nantu (Francuska) od 2006-2011. g., turneja orkestra harmonika po Kanadi, koncerti u Torontu, Hamiltonu, Miltonu i Kičineru, Povelja opštine Ugljevik za uspjehe u radu (2007. g.), učešće u kulturnom programu zimskih olimpijskih igara u Sočiju (2014. g.),  turneja orkestra harmonika u zapadnom dijelu Kanade, Vankuver i Viktorija, (2015. g.), ugradnja peći za centralno grijanje u područnom odjeljenju Mezgraja Kose i Mezgraja Gaj (2016 i 2017. g.), velika evropska turneja orkestara harmonika, koncerti u Italiji, Austriji, Švajcarskoj, NJemačkoj, Švedskoj i Danskoj, (2019. g.), zamjena kompletne stolarije u centralnoj školi od 2020-2022. g.

Poslije višečasovnog druženja dogovoreno je da novo druženje bude krajem juna ili početkom jula uz želju da druženju prisustvuje i veći broj bivših direktora.

Piše: Dragan Maksimović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA