Paradoks evropskog puta BiH

Godinama se plasira slika o Republici Srpskoj kao remetilačkom faktoru na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, jer BiH treba da govori jednim glasom, a ne da se čuje i glas iz RS ili možda čak i iz Mostara.

Paradoks evropskog puta BiH

Decenijski pokušaji bošnjačkih političkih elita u namjeri da reformišu BiH iz dejtonske u građansku državu, kojim bi se narušila krvlju stečena autonomija Republike Srpske i prava zagarantovana Dejtonskim sporazumom su, vrijeme je pokazalo, neuspješna. Bilo je više pokušaja reforme Dejtonskog sporazuma koji su uglavnom bili inicirani od strane međunarodne zajednice, i svi su bili neuspješni zbog toga što bošnjačka strana nije bila spremna na ustupke, odnosno, nisu bili spremni da preuzmu odgovornost i donesu neke teške odluke koje bi bile ključne i koje bi BiH približile Evropskoj uniji. Stranci su rekli, parafraziraću, nema vam pomoći dok se sami ne dogovorite. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Po prvi put u postdejtonskoj BiH, bošnjačke stranke su vođene razumom da je ovo zemlja tri naroda i dva entiteta, uvidjele da tvrdi stav po pitanju fiktivnog be-ha identiteta ne vodi ničemu. Stranke “Trojke” su sa svojim srpskim i hrvatskim partnerima  na državnom nivou inicijalno dogovorile krucijalne promjene kojim bi se ispunili uslovi za otvaranje pregovora sa EU. I kad pomislimo da slede pohvale jer su odluke nastale kao rezultat domaćeg rješenja a ne stranog faktora – predstavnici američke ambasade paradoksalno izjavljuju da BiH nije na pravom putu!

Sjedinjene Američke Države su emblematične za demokratiju, i onda je paradoksalno da njihovi predstavnici u BiH imaju subverzivan stav prema dogovoru legitimno izabranih predstavnika iz BiH, koji približava državu Evorpskoj uniji a samim time i udaljava od ruskog uticaja. Još jedan paradoks predstavlja kada oni govore kako podržavaju suverenitet Bosne i Hercegovine a u isto vrijeme pomoćnik američkog državnog sekretara O’Brajan “potvrđuje jaku podršku SAD prema v.p. Šmitu i upotrebi njegovih Bonskih ovlaštenja” kojima se nameću odluke.

Za kraj opet malo paradoksa, ironije, cinizma, čega god hoćete: Najbolje bi bilo (za njih, a oni će se prepoznati) da multietnički karakter BiH oličen u djelima i njegovan od strane Benjamine Karić, zajedno sa suverenitetom koji čuva nelegitimni v.p. bivši njemački ministar poljoprivrede Šmit, povede ovu državu na evropski put koji vodi lijevo od Albukerkija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA