Tanasić: Treba da sazri svijest u državi da jezik čuva i suverenitet

Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić rekao je, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, da u Srbiji treba da sazri svijest o tome da među njenim važnim odgovornostima jeste i odgovornost za nacionalni jezik, koji čuva nacionalni i kulturni identitet, a slobodno se može reći i suverenitet.

Tanasić: Treba da sazri svijest u državi da jezik čuva i suverenitet

Tanasić, koji je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, naveo je za Srnu da se na Međunarodni dan maternjeg jezika treba zapitati kakva je srpska jezička situacija i šta je za godinu dana, od prošlog 21. februara, učinjeno na njenom poboljšanju.

On je ukazao da je posljednjih godina došlo do promjene odnosa srpske kulturne javnosti o značaju srpskog jezika i ćirilice, kao jednih od najbitnijih srpskih identitetskih znakova.

"Ne samo srpska jezička struka, već je i ta kulturna javnost sve nezadovoljnija statusom i dostojanstvom svoga maternjeg jezika", istakao je Tanasić.

Struka, posebno Odbor za standardizaciju srpskog jezika kao najviše svesrpsko i sveinstitucionalno tijelo zaduženo za brigu o statusu srpskog jezika, iznijeli su, napomenuo je Tanasić, sve probleme sa kojim se suočava srpski jezik kao nacionalni jezik, što je posljedica višedecenijske društvene nebrige, te su ukazali na način za njihovo rješavanje.

"Ali, za to je potrebna i politička volja države. Uvijek ističem da se u uređenim i srećnim državama, a to govori i nauka - sociolingvistika, jezička politika osmišljava i sprovodi u dobroj saradnji države i struke", rekao je Tanasić, dodajući da će se to dogoditi kada u Srbiji sazri svijest.

U tom pogledu, istakao je Tanasić, Zakon o jeziku i ćirilici iz 2021. godine, iako nije sveobuhvatan i u svemu dobar, mogao bi poslužiti kao osnova, te dodao da taj akt obavezuje državu, koja ga još ne sprovodi dovoljno odlučno, a država zna kako treba, kad hoće.

NAJVEĆA OPASNOST ZA URUŠAVANjE SRPSKOG JEZIKA JE ODNOS DRŽAVE PREMA NjEMU

Govoreći o najvećim opasnostima po srpski jezik u današnje vrijeme, njegovu sintaksu, gramatiku i rječnik, Tanasić je naveo da je "sa ovakvim odnosom države, najveća opasnost da se on /srpski jezik/ dalje urušava, da raste zapuštenost srpskog standardnog jezika na svim nivoima".

On je ukazao i na to da se srpskom jeziku, pošto mu nisu vraćeni status i dostojanstvo kakvo treba da ima kao nacionalni jezik, ne pridaje značaj nigdje u životu, a svuda je prisutan kao službeni.

Tanasić je istakao da postoji opasnost da se to produži, da se i dalje ne traži vladanje srpskim standardnim jezikom, a mali broj časova u školi, takođe, vodi daljem siromašenju izražajnih mogućnosti onih koji se njime služe, te vladanju malim fondom riječi, odnosno ne siromašenju srpskog jezika kao takvog, već siromašenju jezika onih koji su siromašni znanjem i duhom.

POVUĆI ZAKON O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI ZBOG POGUBNOG MIJEŠANjA U SRPSKI JEZIK

Govoreći o zakonskoj oblasti, Tanasić je napomenuo da primjena Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je napisan bez konsultacija sa jezičkom strukom, a tretira rodnosenzitivni jezik, predstavlja potvrdu da se mnogo kasni sa uređenjem srpske jezičke situacije u odnosu na situaciju sa drugim nacionalnim jezicima, manjim i većim u Evropi.

"Zato idemo korak naprijed u daljem razaranju srpskog jezika. Zakon o srpskom jeziku i ćirilici još nikako da zaživi, a ista država je donijela oba ta zakona. Ista država je dužna da brine o njihovoj primjeni", rekao je Tanasić.

On je dodao da nije samo jezička struka nezadovoljna Zakonom o rodnoj ravnopravnosti jer je višestruko štetan.

To se, napomenuo je Tanasić, može vidjeti i iz zbornika sa skupa "Položaj srpskog jezika u savremenom društvu", održanog u Matici srpskoj 3. jula 2021. godine, kao i sa nedavnog skupa održanog u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, te na osnovu istupanja mnogih drugih naučnika, ali i toga što je Zakon na sudu.

"U pitanju je ozakonjeno nasilje nad srpskim jezikom i njegovim govornicima sa ideoloških pozicija, ideološki inženjering kakav nije nijedan autoritarni režim sprovodio, ni Crveni Kmeri", ocijenio je Tanasić.

On je ukazao da Zakon o rodnoj ravnopravnosti mora biti povučen, ne samo zbog pogubnih nakaradnih miješanja u srpski jezik, već i zato što se ne zasniva ni na Ustavu, ni na pravu, ni na naučnim činjenicama, te ni na nacionalnom interesu, kojem je suprotan. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA