Blagojević za "Glas": Siva zona guši preduzetnike

Zanatlije u sivoj zoni gorući su problem i rak-rana malih preduzetnika u Republici Srpskoj koji su zbog nelojalne konkurencije suočeni sa otežanim uslovima rada koji sprečavaju njihov brži rast i razvoj.

Blagojević za "Glas": Siva zona guši preduzetnike
FOTO: Glas Srpske

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” novoimenovani direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević navodeći da u Srpskoj posluje više od 25.000 preduzetnika koji zapošljavaju 50.000 radnika čineći tako vrlo važan faktor u funkcionisanju kompletnog sistema privrede, zbog čega zaslužuju uslove poslovanja koji se moraju prilagoditi njihovim mogućnostima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ovoliki broj preduzetnika definitivno čini najveću privrednu organizaciju Republike Srpske i pred nama je mnogo posla kako bismo se izborili za bolje uslove poslovanja, ali i povećali konkurentnost koja je duže vrijeme ugrožena - rekao je Blagojević.

GLAS: Šta su gorući problemi malih preduzetnika u Srpskoj?

Insistiramo na hitnoj izmjeni Zakona o porezu na dohodak kako bi se udvostručio prag koji definiše malog preduzetnika, sa 50.000 na 100.000 KM, čime bi se podstakao rast broja preduzetnika i spriječilo gašenje postojećih, kao i širenje sive zone koja već uzima poprilično maha. Nelojalna konkurencija je takođe ozbiljan problem. Mnogo je primjera da kozmetički salon zaposli radnika i obuči ga, nakon čega taj isti radnik daje otkaz, povuče kontakte klijenata i usluge potom obavlja u svom stanu, podrumu kuće, neregistrovan. Svi oni koji rade van sistema, u sivoj zoni, a kojih ima dosta, su nelojalna konkurencija onima koji izmiruju sve zakonom predviđene obaveze, zbog čega nisu cjenovno konkurentni. Taj problem je aktivan u svim branšama, od moleraja, automehaničarskih djelatnosti do frizerskih usluga. Mora se tom pitanju posvetiti posebna pažnja, da zajedno sa inspekcijom stanemo u kraj onima koji izbjegavaju obaveze i krše zakon. Za to nam je potreban sistemski pristup.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

GLAS: U kakvom je položaju zanatstvo s obzirom na učestale migracije?

Vrlo nezavidnom. Problem nedostatka kvalitetne radne snage nas muči duže vrijeme, kao i sve. Zanatstvo je duži niz godina veoma traženo, naročito u inostranstvu, što je i uzrokovalo odlazak velikog broja ljudi. Moramo više raditi na popularizaciji stručnih zanimanja među mladima jer im to garantuje sigurno zaposlenje i adekvatnu zaradu budući da su plate pojedinih zanatlija znatno iznad republičkog prosjeka.

GLAS: Cijene zanatskih usluga znatno su uvećane posljednjih godinu, dvije. Ima li kraja poskupljenju?

Inflacija koja je konstantno prisutna uticala je da se cijene povećavaju, ali pitanje je dokle se može ići s tim s obzirom na kupovnu moć stanovništva. Plašim se da nas povećanje plata, koje se namiruje kroz konstantno povećanje cijena proizvoda i usluga, vodi u vrzino kolo kojem je vrlo teško vidjeti kraj. Zbog toga su nam potrebne sistemske mjere kako bi se stvorili uslovi za dodatna rasterećenja i kako bismo tu vidjeli mogućnost za povećanje plata.

GLAS: Ministarstvo privrede i preduzetništva pripremilo je nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima, donosi li taj dokument bolje uslove?

Prihvatili su veliku većinu sugestija koje su došle s naše strane. Veoma nam je važno da se kroz zakon dodatno afirmiše preduzetništvo i definišu detalji koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim zakonskim rješenjem. Da se na kvalitetniji način prepoznaju samostalni preduzetnici i njihova uloga u cjelokupnom društvu.

Konferencija

GLAS: Druga Međunarodna konferencija zanatstva i preduzetništva RS biće održana početkom marta u Laktašima, šta je cilj događaja?

To je prva i jedina konferencija u regionu koja se bavi temama istinskog zanatstva. Lani smo okupili više od 200 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, a ove godine očekujemo ih još više. Cilj je, između ostalog, da skrenemo pažnju na važnost preduzetništva, omogućimo povezivanje zanatlija iz regiona, ali i čujemo mišljenja koja će nam pomoći u stvaranju uslova za što jednostavnije poslovanje i kreiranje mjera za rast i razvoj branši. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA