Šta je sve potrebno da bi se kupio stan u izgradnji u Srbiji?

Kupovina novog stana u izgradnji pruža mnoge pogodnosti za one koji postaju vlasnici - uživanje u novom, modernom prostoru, često sa povoljnijim cenama tokom faze izgradnje i šansu za povrat PDV-a ako je to prva kupovina nepokretnosti.

Šta je sve potrebno da bi se kupio stan u izgradnji u Srbiji?

Takođe, investitori nude fleksibilne uslove plaćanja na više rata, a stambeni krediti se obično odobravaju kada je zgrada 80% završena, čime se otvaraju opcije za različite kupce. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ipak, mnogi kupci mogu biti zabrinuti zbog kupovine nekretnine koja nije potpuno dovršena iako je danas to sve dobro regulisano.

Pre nego što se odlučite za kupovinu stana u nekoj od novih zgrada

U Srbiji trenutno deluje mnogo investitora koji aktivno ulažu u građevinski sektor, a broj stambenih objekata koji su u fazi izgradnje je u stalnom porastu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

S tim u vezi, izuzetno je bitno da imate poverenja u građevinsku kompaniju od koje nameravate da kupite stan. Najbolje bi bilo da imate neku preporuku, da istražite njihovo poslovanje na APR ili da se konsultujete sa agentom o svim detaljima vezanim za rokove i prethodne projekte koje su realizovali.

Pre potpisivanja ugovora, investitori bi trebalo da vam dostave određenu dokumentaciju, uključujući građevinsku dozvolu, potvrdu o njenoj pravosnažnosti, dokument o dodeljenom kućnom broju, provere osnove i strukture objekta.

Isto tako trebalo bi da vam prikažu i potvrdu o izmirenim obavezama prema državi, poput plaćanja naknade za uređenje zemljišta, taksu za struju, vodu, poštanske usluge i rešenje o kanalizaciji.

Proces kupovine i upis u katastar nepokrenosti

Nakon izbora idealnog stana, uslediće potpisivanje kupoprodajnog ugovora, koji će advokat pripremiti i notar overiti. Nakon uplate dogovorenog iznosa, dobićete potvrdu o plaćanju.

Kada zgrada bude kompletirana, mora proći tehnički pregled pre nego što investitor podnese zahtev za izdavanje upotrebne dozvole. Ovaj dokument izdaje nadležni organ, a vreme čekanja u pojedinim slučajevima može da bude od šest meseci do dve godine.

Međutim, ovo ne utiče na legalnost objekta, te se kupci, po završetku zgrade, mogu useliti i slobodno koristiti svoje stanove - bilo da ih koriste za stanovanje, izdavanje ili prodaju. Stoga, iako postoji period čekanja za dobijanje upotrebne dozvole pre zvanične uknjižbe, kupci već imaju prava vlasnika.

Kada zgrada dobije upotrebnu dozvolu, sledi njen upis u katastarske evidencije. Nakon što je zgrada uknjižena, kupci pojedinačnih stambenih jedinica mogu obaviti upis prava svojine u katastar nepokretnosti.

Ovaj proces je sada dodatno olakšan novim sistemom, po kojem investitori mogu obaviti knjiženje umesto kupaca, što eliminiše potrebu za njihovim fizičkim odlaskom u katastarsku službu.

Šta nakon pruzimanja ključeva novog stana?

Kada preuzimate ključeve vašeg novog stana, vi i prodavac treba da zajedno napravite zapisnik o stanju stana. U zapisniku se navodi da li postoje nepravilnosti koje je potrebno da investitor hitno ispravi.

Takođe, nakon što se uselite, važno je da prenesete prava korišćenja električne energije, odnosno da prebacite brojilo na svoje ime. Pri tom je potrebno da priložite svoju ličnu kartu, kao i kopiju i original kupoprodajnog ugovora.

Osim toga, potrebno je da se u roku od dana dana prijavite kao korisnik komunalnih usluga. U nekim slučajevima ovaj posao u vaše ime obavi investitor.

Na kraju, kao novi vlasnik nekretnine, dužni ste da se prijavite kao obveznik poreza na imovinu. Prijavu treba podneti nadležnom poreskom organu u roku od 30 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora. To važi i za dodatne nekretnine koje steknete, poput garaže.

Povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana

Popularnost stanova u fazi izgradnje delom se može pripisati i prednosti kao što je povraćaj PDV-a za one koji prvi put stiču nekretninu.

Ako ste na pragu kupovine vaše prve nekretnine, zakonski vam pripada pravo na povrat poreza. Konkretno, jedno domaćinstvo može ostvariti pravo na povrat poreza za prvih 40 kvadratnih metara, dok se za svaki dodatni kvadrat preko toga povraćaj PDV-a odobrava za dodatnih 15 kvadrata.

Za realizaciju ovog prava neophodno je aktivno učešće kupca u vidu podnošenja zahteva nadležnom poreskom organu na teritoriji gde se nekretnina nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA