Ukupno slučajeva
4179 (+15)
Preminuli
130 (+1)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikazGimnazija Filip Višnjić

  • (10)
5 Gimnazija Filip Višnjić, Bijeljina

Prve dane svog postojanja gimnazija je obilježila u septembru 1919. godine u zgradi sadašnje Osnovne škole "Sveti Sava". Gimnazija nosi naziv po ustaničkom pjesniku, hroničaru i memoristi, Filipu Višnjiću. Počela je rad kao niža gimnazija, međutim, sa otvaranjem V razreda 1924. god. ona već nosi naziv realna gimnazija.

Od tog vremena pa do 1941. god. kroz školu su prošla 243 maturanta, kao i veliki broj učenika koji su završili nižu gimnaziju i upisali se u neke druge škole van našeg mjesta. Za to vrijeme u Gimnaziji je radilo više od stotinu profesora i nastavnika i sedam direktora koji su se svojim neumornim radom borili da što bolje i uspješnije pruže znanje i nauku svojim učenicima. Pod uticajem Rodoljuba Čolakovića i Dimitrija Lopandijića i drugih bijeljinskih komunista 1932. god. počinje se organizovanije okupljati revolucionarno raspoložena školska i radnička omladina.

Mnogi gimnazijalci iz te generacije masovno učestvuju u prvim ustaničkim danima 1941. Znali su da njihova mladost mora da podnese najveći teret, da knjigu i pero zamijeni oružjem i da se svjesno žrtvuju za domovinu. Na spomeniku ispred bivše zgrade gimnazije urezano je 209 imena naših poginulih učenika i 7 profesora. Neprijatelj je početkom 1941. god. ostavio samo nižu gimnaziju.

Odmah nakon oslobođenja Bijeljine, ponovo se otvara Gimnazija. Bilo je to početkom maja 1945. godine. U tim prvim posljeratnim godinama učenici i Nastavnički savjet ulažu sav svoj trud i napor u obrazovanje omladine, da se propušteno nadoknadi i ubrzo osposobe mlade intelektualne snage koje će pomoći obnovu i izgradnju porušene zemlje. Omladina i nastavnici prihvataju nauku i stvaraju nov kulturni život kako u samoj školi, tako i u gradu. Tada je škola brojala mali broj učenika, ali taj se broj povećavao iz godine u godinu. U 1979. godini broji 816 učenika raspoređenih u 23 odjeljenja. Kroz Gimnaziju je do 1979. godine prošlo 2165 učenika.

Gimnazija je 23. 9. 1978. godine premještena u novu zgradu u kojoj se i danas nalazi.