Galerija Milenko Atanacković

 • (10)
5 Galerija Milenko Atanacković, Bijeljina
 • Adresa: Trg Kralja Petra I Karađorđevića
 • Telefon: 055/205-329 055/206-472
 • Faks: 055/205-329

Galerija "Milenko Atanacković" u Bijeljini osnovana je 1985. godine. Tokom 2000. godine obilježeno je 20 godina svog postojanja. Galerija je za to vrijeme uspostavila kontakte i saradnju sa najznačajijim muzejima i galerijama na prostoru bivše Jugoslavije do 1992. godine. Raspadom SFRJ Galerija je uglavnom sarađivala sa ustanovama kulture Republike Srpske i Srbije i Crne Gore. Od 2005. Galerija je ponovo uspostavila saradnju sa relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine. Od osnivanja do danas, u galeriji "Milenko Atanacković" izlagali su brojni renomiranu umjetnici.

1895.godine Mladi Milenko Atanacković obreo se u Beču u pripremnoj školi za akademiju za slikarstvo kod čuvenog profesora slikarstva Shauer, a posle toga, skoro godinu dana, proveo je u slikarskoj radionici slikara Paje Jovanovića, gdje je stekao solidnu osnovu i obrazovanje za studije na slikarskoj akademiji u Beču, koju je upisao 1896.godine. Ta slikarska akademija u Beču ( Allgemeine Mallerchule) bila je tada čuvena u Evropi i nedostižan san mnogih mladih umjetnika.

Danas, kako se inače predpostavlja, njegova djela nalaze se u raznim galerijama, muzejima i kod privatnih vlasnika u raznim mjestima - u Bijeljini, Šidu, Pljevljima, Beogradu, Rijeci Crnojevića, Sarajevu, Tuzli, i drugim mjestima. Najviše radova Milenka Atanackovića čuva se u Galeriji slika Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Značajno je reći da je u periodu između dva rata uradio ikonostase u crkvama u Bijeljini, Zagonima i Janji i da oni i danas predstavljaju velika djela koja drugi slikari njegovog vremena nikada nisu dostigli.

27°

Umjereno oblačno
 • 14:00

  Umjereno oblačno
  27°C
 • 17:00

  Umjereno oblačno
  28°C
 • 20:00

  Umjereno oblačno
  27°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI