Miševi u najezdi, zrela sitaucija za epidemije

Zbog nedostatka novca u gradskoj kasi, u Bijeljini se još čeka na prvu ovogodišnju deratizaciju, a stručnjak eko-zaštite Mirko Draganić upozorava da je brojnost glodara od 50 do 60 po domaćinstvu.

Miševi u najezdi, zrela sitaucija za epidemije

"Kompletno je zrela sitaucija za epidemije, ako ničega drugoga onda mišje groznice, jer miševi su sada u najezdi", rekao je Draganić.

On podsjeća da je prošle godine u Semberiji zabilježeno 45 glodara po domaćinstvu, a njihova brojnost je nakon tretmana smanjena na 26.

U Odjeljenju za poljoprivredu grada Bijeljine kažu da proljetnu deratizaciju nisu obavili zbog poplava u maju, a jesenju su prolongirali zbog rebalansa budžeta.

Šef Odsjeka za poljoprivredu Milan Savić kaže da je nakon rebalansa za deratizaciju u gradskom budžetu predviđeno 40.000 KM, dok je za istu namjenu prošle godine utrošeno 90.000 KM.

Prema njegovim riječima, nakon obezbjeđenja novca proveden je tender za deratizaciju, komisija je izabrala najpovoljnijeg izvođača i trenutno teče rok za žalbe. Savić očekuje da će sve procedure biti završene u oktobru i da će jesenja deratizacija u Bijeljini biti obavljena početkom novembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA