Srpsko-ruska zajednica "Zavet": Novi upis na kurs ruskog jezike

U Bijeljini će u ponedjeljak, 2. februara, zbog sve većeg broja zainteresovanih, početi sa radom dodatne grupe na kursu ruskog jezika, koji organizuje lokalna Srpsko-ruska zajednica "Zavet", izjavio je Srni sekretar ovog udruženja Slobodan Trifković.

Srpsko-ruska zajednica "Zavet": Novi upis na kurs ruskog jezike

"Nakon oktobarskog upisa polaznika, pojavila se potreba da formiramo još nekoliko grupa koje bi trebalo da se okupe 2. februara i da se sa njima dogovorimo o četvoromjesečnom kursu, prije svega, nivoa A1, početnog kursa ruskog jezika", dodao je Trifković.

On je pozvao zainteresovane da u ponedjeljak, 2. februara u 18.00 časova dođu u Osnovnu školu "Vuk Karadžić", gdje će biti održan sastanak na kojem će polaznici biti upoznati o detaljima kursa.

Trifković je pojasnio da se kurs organizuje prema programu Instituta Puškin iz Moskve, da će polaznicima biti obezbijeđeni udžbenici, te da je planirano da se časovi održavaju sedmično dva puta po dva časa u poslijepodnevnim terminima od 18.30 do 20.00 časova i od 20.00 do 21.30 časova.

Prema njegovim riječima, cijena kursa biće simbolična, zbog potrebe nadoknade za predavača, koji je dodatno angažovan.

Trifković je podsjetio da ovo udruženje već četiri godine organizuje kurseve ruskog jezika, i to za nivoe A1, A2, B1, a u oktobru će moći da se upišu i polaznici kursa B2, koji predstavlja prvi ozbiljniji sertifikacioni ciklus.

Polaznici kursa ruskog jezika imaju mogućnost da polažu ispit u Ruskom domu u Beogradu početkom juna, kada dolaze profesori iz moskovskog Instituta Puškin.

"Polaznici koji u februaru počnu sa izučavanjem ruskog jezika moraće da sačekaju sa polaganjem do juna sljedeće godine", rekao je Trifković Srni i dodao da polaganje košta oko 5.000 dinara /oko 80 KM/, a nakon polaganja stiče se sertifikat u zavisnosti od kursa koji je završen.

On je napomenuo da je ovo udruženje od oktobra 2014. godine angažovalo četiri profesora ruskog jezika koji će raditi u dva semestra, i to po dva profesora u Bijeljini i na Palama, gdje je takođe formiran centar za izučavanje ruskog jezika.

"Prošle godine smo kandidovali projekat učenja ruskog jezika u Fond Ruski mir iz Moskve, koji je ove godine obezbijedio novčana sredstva za održavanje kursa u Bijeljini za polaznike koji su počeli sa radom u oktobru 2014. godine", naveo je Trifković i dodao da je ranije cijena kursa bila simbolična.

On je napomenuo da je Ruska Federacija u januaru "otvorila svoje granice, tako da mladi iz Republike Srpske mogu posjetiti Rusiju ne samo turistički, nego i u svojstvu radnika, za šta je potrebno poznavanje ruskog jezika".

"Jezik je logistika za utvrđivanje jačih veza, bratskih veza", ističe Trifković i dodaje da je početni korak prevazilaženje jezičke barijere, a da je nakon osposobljavanja ljudi za razumijevanje ruskog jezika, u planu i njihovo upoznavanje sa ruskom kulturom.

Govoreći o aktivnostima Srpsko-ruske zajednice "Zavet", koja je formirano prije sedam godina, Trifković je rekao da je u planu da se u septembru organizuje izložba fotografija o Prvom svjetskom ratu iz kolekcije gradske galerije "Manjež" iz Sankt Peterburga.

"Muzej `Manjež` iz Peterburga ponudio je tu izložbu i sada smo u pregovorima sa lokalnom zajednicom i nadležnim ministarstvom da tu izložbu predstavimo u Republici Srpskoj", dodao je Trifković.

On je napomenuo da ovo udruženje organizuje posjete ruskih ansambala Republici Srpskoj i da svake godine ima mogućnost da obezbijedi i gostovanje nekog kulturno-umjetničkog društva iz Srpske u Rusiji.

Aktivnosti udruženja "Zavet", koje je bilo partner u izgradnji spomenika u Višegradu za ruske dobrovoljce koji su poginuli u Srpskoj u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kako navodi Trifković, jesu i pružanje usluga članovima porodica poginulih ruskih dobrovoljaca i ratnim vojnim invalidima koji posjećuju Srpsku i grobna mjesta poginulih ruskih vojnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA