Turska pomaže regulaciju korita rijeke Janja

Za projekat uređenja korita rijeke Janje u Janji kod Bijeljine neophodno je oko 12.000.000 KM, a prvu fazu sa 4.000.000 KM pomoći će Vlada Turske, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića i ambasadora Turske u BiH DŽihada Erginaja sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

Turska pomaže regulaciju korita rijeke Janja

Preostalih 8.000.000 KM za realizaciju ovog projekta biće obezbijeđeno iz kredita Svjetske banke, namijenjenog za drinski nasip, kao i iz sredstava Ministarstva poljoprirede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Salkić je rekao da su dosadašnje aktivnosti grada Bijeljina na prevenciji, ali i prethodno na saniranju posljedica poplava koje su Srpsku zadesile 2010. i 2014. godine, velike.

"Aktivnosti koje je provodila turska Ambasada u BiH i turska razvojna agencija u protekloj godini sada su već pri kraju, a danas su konkretizovane aktivnosti na početku završnih radnji u vezi sa implementacijom projekta uređenja korita rijeke Janja uz urbani dio, što je veliki uspjeh za Bijeljinu i Janju, za sve koji su radili na projektu", rekao je Salkić.

Mićić je rekao da je grad Bijeljina za ovaj projekat izdvojio pola miliona KM, napravio projekat, uradio reviziju, a obezbijedio je i dio sredsta za eksproprijaciju.

"Ako sve završimo u kratkom roku, uz podršku mještana Janje, mogli bismo doći do građevinske dozvole te sredstva koja su obezbiijeđena preko turske Ambasade od četiri miliona KM, mogli bismo početi koristiti već ove godine, a da u narednoj godini radovi budu u punom jeku već od početka građevinske sezone", rekao je Mićić.

On je pojasnio da je preko Svjetske banke obezbijeđen novac da se nastavi ovaj projekat, jer se, kao je naveo, tu počinje sa realizacijom velikog projekta - drinskog nasipa od ušća rijeke Janje sve do ušća rijeke Drine u Savu, čime bi Semberija bila zaštićena u narednih 50 i 100 godine.

Erginaj je, nakon posjete Bijeljini i Janji koje su u prošlogodišnjoj poplavi veoma stradale, rekao da je potrebno raditi mnogo na prevenciji ovih pojava u budućnosti, posebno u Janji.

"Prilikom prvog susreta sa gradonačelnikom Bijeljine upoznat sam sa projektom na rijeci Drini i uređenju korita rijeke Janja te tada zatražio pomoć za njihovu realizaciju. Na donatorskoj konferenciji odlučili smo da sredstva realizujemo u okviru upravo ovog projekta", rekao je Erginaj.

On je naveo da je danas dobio mnogo informacija o realizaciji ovog projekta, kao i da se na licu mjesta u Janji uvjerio gdje poslovi treba da počnu i za šta će sredstva Turske biti uložena.

"Zahvalan sam Salkiću i Mićiću na dobroj organizaciji današnje posjete Bijeljini i obećavam da će saradnja biti nastavljena", rekao je turski ambasador u BiH

Foto: infobijeljina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA