Švajcarska podrška jačanju sestrinstva u Bosni i Hercegovini

Uručenjem medicinske i nemedicinske opreme okončan je prvi ciklus aktivnosti unapređenja sestrinstva u zajednici u Domu zdravlja Bijeljina.

Švajcarska podrška jačanju sestrinstva u Bosni i Hercegovini

Oprema je donirana u sklopu projekta "Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini" (ProSes) i uključuje terensko vozilo, medicinsku opremu za sestrinske torbe, računarsku opremu, te namještaj za prostoriju za konsultacije medicinskih sestara.

Pored donirane opreme, najveća vrijednost ogleda se u stečenom znanju i edukaciji koju je prošlo 40 medicinskih sestara iz 20 timova porodične medicine. Ispred Vlade Švajcarske, opremu je uručio Ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Heinrich Maurer.

Ceremoniji je ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prisustvovao dr Milan Latinović.

Direktor Doma zdravlja Biljejina, doc. dr Zlatko Maksimović, prilikom obilježavanja kraja velikog projekta, izjavio je:

"Danas smo tu da obilježimo kraj jednog projekta koji za nas u Domu zdravlja Bijeljina znači još jednu stepenicu više na putu poboljšanja kvaliteta naše usluge. Moram odmah na početku da se zahvalim Vladi Švajcarske za donaciju terenskog vozila, medicinske i računarske opreme. Sve to će nam puno značiti u svakodnevnom radu, međutim, najveća vrijednost „Projekta jačanja sestrinstva" je u tome što smo dobili edukovane sestre da samostalno pruže podršku hroničnim, teško oboljelim i umirućim pacijentima u njihovim domovima. Vjerujem da ćemo uskoro nastaviti saradnju na novim projektima, te da ćemo imati još prilike da iskustva iz zdravstvenog sistema Švajcarske primijenimo i u našim uslovima, za dobrobit naših pacijenata."

"Kao ambasador Švajcarske, ja sam ponosan da sam danas ovdje u Bijeljini, da sam u Domu zdravlja Bijeljina koji je lider reformi u oblasti sestrinstva, što se danas pokazalo. Švajcarska je u projekat razvoja sestrinstva u BiH investirala 8 miliona konvertibilnih maraka. Ovo je vrlo važna investicija, jer su sestre, ne samo u BiH, nego i u Švajcarskoj i u svim drugim zemljama, ključne za osiguranje dobre zdravstvene zaštite za stanovništvo. Sestre daju usluge koje su ekonomične, fleksibilne i usluge koje su bliske pacijentu. Želim čestitati direktoru Maksimoviću na sjajnim rezultatima koje je postigao Dom zdravlja u oblasti razvoja sestrinstva u zajednici i nadam se da će primjer Bijeljine da slede i druge opštine u Republici Srpskoj." izjavio je Ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Heinrich Maurer.

"Današnja ceremonija, koja predstavlja rezultate koje su postigli u oblasti unapređenja sposobnosti i znanja medicinskih sestara i tehničara za pružanje zdravstvenih usluga u zajednici, odnosno u kućnim posjetama, je rezultat dugogodišnjeg procesa koji se obavlja u reformi zdravstvenog sistema u republici Srpskoj. Ono što je posebno značajno istaći je to da u tom reformskog procesu značajnu pažnju posvećujemo uslovima za rad i ulaganjima u razvoj ljudskih resursa, kako doktora medicine, tako i sestara i tehničara. Sve je u cilju podizanja kvaliteta usluga koje se pružaju pacijentima. Ono što treba posebno istaći jesu rezultati koje je postigao menadžment Doma zdravlja Bijeljina sa svojim osobljem i da je potpuno odgovorio projektnim sadržajima i ispunio sva očekivanja. Možemo slobodno reći da je to prvi dom zdravlja u BiH koji je to uradio." rekao je dr Milan Latinović u ime Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i u ime ministra dr Dragana Bogdanovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA