Pomagači poreskog inspektora pristali na 20 mjeseci zatvora

Nekadašnji radnik Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske Siniša Antić (47) te Nebojša Grčić (69) iz Banjaluke, koji su pomagali bivšem poreskom inspektoru Milivoju Babiću (65) da od Kineza uzimaju novac u lažnim poreskim kontrolama priznali su krivicu i pristali da budu osuđeni na ukupno 20 mjeseci zatvora.

Pomagači poreskog inspektora pristali na 20 mjeseci zatvora

Antić je pristao na godinu, a Grčić na osam mjeseci zatvora i obojica su se obavezala da će svjedočiti u postupku protiv Babića u odnosu na kojeg je suđenje razdvojeno, prenosi Glas. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predviđeno je da im se oduzme nezakonito stečena imovinska korist i to od Antića 3.550 KM, a od Grčića 2.100 KM. 

Vijeće banjalučkog Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Siniša Marković prihvatilo je sporazume i presuda će biti objavljena sutra u 15 časova.

Republičko tužilaštvo tereti Babića, Antića i Grčića da su činili organizovanu kriminalnu grupu koja je djelovali od januara 2023. godine do 16. marta 2023. godine na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora, te opština Prnjavor, Čelinac, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad i Kneževo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema optužnici dogovorili su i osmislili plan za fiktivnu kontrolu državljana Kine vlasnika radnji koji prodaju kinesku robu, kako bi od njih uzeli novac u zamjenu da ih ne kažnjavaju.
Kako stoji u u optužnici Babića je Antiću pojasnio kako će djelovati u koja mjesta će ići i koga kontrolisati, znajući da pojedine kineske radnje vrlo često ne izdaju fiskalne račune.

Babić je Antiću rekao da će ići zajedno sa njim u navodne poreske kontrole i lažno se predstavljati kao službeno lice, pokazivati službenu značku i uzimati novac. Dalje se navodi da je Babić rekao da će angažovati još jednu osobu koja će ih voziti i imati zadatak da ulazi u kineske radnje kao navodni kupac i obavijestiti ih da li je dobio fiskalni račun. 

Ulogu vozača i lažnog kupca dobio je Grčić. Pomenuti su prevare obavljali uvijek na isti način, tako što su Babić i Antić ulazili u Kineske radnje i govorili da vrše poresku kontrolu, nakon čega su uzimali novac od vlasnika u iznosima od nekoliko stotina do oko 1.000 KM, da ne bi obavili "svoju dužnost", a novac su dijelili na pola. Grčić je po dogovoru ulazio u Kineske radnje te kupovao neku sitnu robu, a kada ne bi dobio fiskalni račun o tome bi obavještavao Antića koji bi zatim ulazio u radnju i lažno se predstavljao kao poreski inspektor te bi od vlasnika uzimao novac.

Babić je optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja počinjeno u sastavu kriminalnog udruženja.

Antića i Grčića terete za pomaganje u krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. Antić se tereti i za lažno predstavljanje. Optuženima u varanju kineskih državljana nije uvijek išlo glatko, a nakon nekog vremena došlo je i do trzavica unutar grupe.
Takva situacija se desila u Mrkonjić Gradu, gdje je Grčić kupio baterije u Kineskoj radnji i za to dobio fiskalni račun.

Kako stoji u optužnici, kada je o tome obavijestio Antića, ovaj je ipak odlučio da uđe u radnju i pokuša da od radnika dobije novac. Navodi se da su radnice rekle da su već kontrolisane i pokazale zapisnik o tome, pa se Antić uspaničio i glumeći da mu zvoni telefon izašao iz radnje.

Nakon toga su otišli do prodavnice u donjem dijelu Mrkonjić Grada i dok je Grčić ostao u autu, Antić je ušao gdje je uzeo 800 KM. Navodi se da su zatim otišli u Banjaluku gdje ih je čekao Babić i pitao kako su prošli. Kako se navodi Antić je ispričao šta se desilo i da nisu uzeli ništa, a Babić se naljutio i počeo da galami.

Obrazloženje

Republički tužilac Slobodan Ćelić kazao je da su optuženi od početka priznali djelo i sarađivali sa policijom i tužiocem što je i dovelo do sporazuma o priznanju.
Advokat Darko Jokić, koji brani Antića i Grčića istakao je da su njegovi klijenti pomogli u otkrivanju počinjenih krivičnih djela.
- Uhapšeni su poslije prijave krivičnog djela u Mrkonjić Gradu, nakon čega su priznali krivicu i otkrili i druga počinjena krivična djela i opisali način izvršenja. Na taj način su pomogli u rasvjetljavanju ovog slučaja-rekao je advokat Darko Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA