Probni popis stanovništva počeo u Bijeljini

Probni popis stanovništva danas je počeo na terenu u Bijeljini, u Ulici Jovana Kronštatskog, i u Janji, u Ulici Đorđa Vasića, rekao je predsjednik Popisne komisije grada Predrag Novaković.

BIJELJINA

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da će u gradu biti popisano oko 150 domaćinstava i oko 60 domaćinstava u Janji.

Novaković je rekao novinarima da su popisivači dobro obučeni i da ne očekuje probleme tokom probnog popisa, a procjenjuje se da je za popis jednog domaćinstva potrebno oko 45 minuta.

U domaćinstvu Hanumke Mahmutović koje broji osam članova popis je završen, a ona je rekla novinarima da su popisivači bili ljubazni i da su pitanja razumljiva.

Probni popis u BiH počeo je juče i trajaće do 29. oktobra, a biće obavljen u 60 popisnih krugova, od kojih jedan obuhvata oko stotinu domaćinstava.

Probnim popisom u Republici Srpskoj biće obuhvaćeno 15 opština i 21 popisni krug, što znači da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova, a to je oko 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana.

U Federaciji BiH probni popis biće proveden u 19 opština ili 33 popisna kruga kojim će biti obuhvaćeno oko 3.000 domaćinstava ili 9.000 stanovnika, kao i šest popisnih krugova u Brčko distriktu.

Popisnica koja tretira lica ima 45 pitanja, a popisnica koja tretira stanove i domaćinstva 36.