Osma Smotra arheološkog filma

  • 7 Februar 2018 do 26 Februar 2018
Bijeljina, Osma Smotra arheološkog filma
Muzej Semberije u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu osmi put organizuje Smotru arheološkog filma. Filmovi će se emitovati svake srijede u februaru u prostorijama Muzeja Semberije.

Publika će imati priliku da pogleda filmove iz Njemačke (2), Srbije (2),Slovačke (3) i Italije (2).

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, kao iatraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima nego isvima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocjenimsvjetskim spomenicima.

To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi kojipredstavljaju važna otkrića i izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskihperioda.

Filmovi će se emitovati srijedom od 18 časova. Ulaz je slobodan!

PROGRAM OVOGODIŠNJE SMOTRE:

srijeda, 7. februar

18,00h - Krvavi plijen (Blutige beute)

Režija: Peter Brems, Wim Van der Eynde,Tristan Chytroschek

Njemačka 2014, 52΄

Trgovina antičkim umjetničkim blagom koristi se i za finansiranje rata i drugih vidova nasilja, na šta ukazuju i izvještaji Interpola i FBI. Dokumentarni film u produkciji radio- televizije ARTE pod naslovom „Krvavi plijen“ istražuje te tvrdnje i pokazuje kako se zarada od nezakonite trgovine starinama koristi za finansiranje terorističkih organizacija.

19,00h - Dome, slatki trapezoidni dome

Režija: Nenad Popović

Srbija 2015, 38'

Dugi kadar lebdenja preko obale Dunava dovodi nas do Đerdapa, mjesta gdje je prije 8000 godina čovjek napravio najstarije pronađene građevine u Evropi. Kroz filmsku formu istražujemo novu perspektivu u razumjevanju kuće Lepenskog vira.

Srijeda, 14. februar

18,00h - Kirena, afrička Atina (Cirene Atene d’Africa)

Režija: Giuseppe Drometari

Italija 2015, 40'

Kirena je bila drevna grčka kolonija u današnjoj Libiji. To je najvažniji i najstariji od pet grčkih gradova u Libiji. Po njoj je istočna Libija dobila svoj klasični naziv Kirenaika koji se održao do današnjih dana.

18,50 Granica Tirenskog i Jadranskog mora podjeljena između Etruraca, Feničana i Fokejaca (I confini del mare Tirreno e Adriatico diviso tra Etruschi, Fenici e Focesi)

Režija: Maurizia Giusti

Italija 2016, 36'

Film na zanimljiv način prikazuje kakva je bila moć Etruraca, Feničana i Fokejaca na moru. Da li je i koliko je ostalo arheoloških nalaza koji ukazuju na tu moć?

Srijeda, 21. februar

18,00h - Bronzano doba: otkrića praistorijskih naselja (Doba bronzová: objavenie pravekého sídliska)

Režija: Stanislav Manca

Slovačka 2016, 30΄

Bronzano doba je važan period u ljudskom razvoju. Ljudi su otkrili tajnu proizvodnje bronze. To je imalo veliki uticaj na njihove živote i izazvalo je velike promjene u društvu. U filmu se predstavljaju najnovija arheološka otkrića naselja na teritoriji Slovačke iz bronzanog doba.

18,40h - Bronzano doba: zanati (Doba bronzová: remeslá)

Režija: Stanislav Manca

Slovačka 2016, 30΄

Film je fokusiran na metode koje se koriste za proizvodnju alata od kamena, roga, kosti i proizvodnju keramike, tkanina i odjeće. Takođe se u ovom filmu razjašnjava kako se topila bronza i kakva je bila „magična moć“ ovog metala koji je izazvao velike promjene u društvu.

19,20h - Bronzano doba: duhovni život i rituali (Doba bronzová: duchovný život a rituály)

Režija: Stanislav Manca

Slovačka 2016, 30΄

Srijeda, 28. mart

18,00h - Tragom pljačkaša hramova (Die spur der tempelräuber)

Režija: Wolfgang Luck

Njemačka 2014, 52΄

Tragajući za odgovorom na pitanje kako je najpoznatija statua iz kambodžanskog hrama dospjela u Sotebijev aukcijski katalog, film Volfganga Luka govori o jednoj spektakularnoj pljački umjetničkog djela. Autor pritom slijedi trag svjetski poznate figure ratnika, od kmerskog hrama u džungli, pa sve do otmjene njujorške aukcijske kuće. Lukov film istražuje tajne mračnog i nepoznatog svjeta međunarodnog krijumčarenja umjetničkih dela.

19,00h - Drevna staništa u srednjem toku reke Kolubare

Režija: Aleksandar Teodorović

Srbija 2016, 25'

Film predstavlja najnovija arheološka nalazišta u srednjem toku rijeke Kolubare. Arheolozi već godima istražuju ovu oblast i došli su do nevjerovatnih otkrića koja su vezana za praistoriju ovog podneblja.

Najave događaja