Multimedijalna predstava - Helen Keler

NB Filip Višnjić
NB Filip Višnjić

  • Trg Kralja Petra I Karađorđevića 5
    Tel: 055/205-603
    Fax:055/208-117
    Email:sekretarnbfv@gmail.com
    http://www.bibliotekabijeljina.rs.ba/
Bijeljina, Multimedijalna predstava - Helen Keler NB Filip Višnjić

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS Banja Luka , Dis-Pozorište mladih Banja Luka i JU Narodna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina organizuju multimedijalnu predstavu "Helen Keler"

Kroz fantastičnu priču o heroini Helen Keler slijepoj i gluvonijemoj američkoj književnici ukazati na sve one koji su dijelili sličnu sudbinu.

Helen je fenomen i impresionirala je ne samo stručnu, nego i širu javnost. Nesvakidašnji život i iznimno strpljenje urodili su nesvakidašnjim rezultatima. S deset godina Helen je podstaknuta pričom o gluvonijemoj Norvežanki Ragnhild Kata, pokušala proizvoditi govor. Također je mogla razumjeti ljude. Uspijevala je to dodirom njihovih pokreta usnama. S 14 godina upisala se u specijalnu školu za gluvu djecu i posvetila se učenju jezika. Studirala je strane jezike, a specijalizirala se za englesku književnost. U vrijeme studija nastaju i prva njezina djela. Autobiografska knjiga „Moj život" postala je pravi bestseler i prevođena je na mnoge jezike. Upoznala je mnoge poznate osobe svoga vremena, a neki od njih smatrali su je pravom heroinom. Živjela je u mraku i tišini, ali je pronašla načine kako doživjeti svijet oko sebe.

„Znam da je svijet koji vidim svojim prstima živahan, šaren i zadovoljavajući", pisala je.

Uz književni rad Helen je bila aktivna u Američkoj fondaciji za slijepe, radila je na prosvjećivanju i senzibiliziranju javnosti za probleme slijepih i gluvonijemih te na poboljšanju državne brige za slijepe. U toj je misiji obišla četrdesetak zemalja. Za svoj je rad dobila brojna priznanja i počasne titule. Potkraj svog neobičnog i uzbudljivog života izjavila je:

Slijepa sam, ali vidim; gluva sam ali čujem.

Ovu multimedijalnu pozorišnu predstavu radili smo pažljivo i dugo u timu osoba sa invaliditetom koji se bave kulturom.

Predstava koja podsjeća na uspjeh Helen Keler realizovali su glumci našeg pozorišta i glumci s invaliditetom (dvoje gluvih i jedna slijepa osoba), i nadamo se da će ova predstava potaknuti našu publiku da malo više obratite pažnju na ove ljude koji ponekad ostaju nevidljivi.

Četvrtak, 13. jun 2019. godine u 14 časova

Velika sala biblioteke

Ulaz slobodan

Najave događaja

13°

  • 14:00

    13°C
  • 17:00

    13°C
  • 20:00

    8°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI