Košarac: Konakovićeva protestna nota upućena Crnoj Gori nije zvaničan stav BiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je upozorio zvanične institucije Crne Gore da je ministar inostranih poslova Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključivo lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH.

Košarac: Konakovićeva protestna nota upućena Crnoj Gori nije zvaničan stav BiH

Košarac je naveo da je, u funkciji zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara, obavijestio crnogorskog ministra inostranih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za vođenje spoljne politike, niti Savjeta ministara nadležnog za provođenje politika i odluka BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra inostranih poslova", objavio je Košarac na "Instagramu".

Košarac je naglasio da je Konaković poslao "protestnu notu", jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici srpskog naroda, bez ijedne uvredljive riječi za druge narode.

"To je problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH. Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalje protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?!", ukazao je Košarac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naglasio da je jasno da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH, te da su njegovi stavovi isključivo lični i nisu obavezujući za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou.

Konaković je juče uputio protestnu notu Crnoj Gori jer mu je zasmetalo što je predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić rekao da je Svesrpski sabor skup dvije države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA