Ministar Egić pozvao borce na sastanak, glavna tema - revizija

Početkom sljedeće sedmice ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Danijel Egić, zakazao je sastanak s predstavnicima boračkih udruženja i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata na kojem bi trebalo da se razgovara o reviziji statusa ratnih veterana Vojske Republike Srpske.

Ministar Egić pozvao borce na sastanak, glavna tema - revizija
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako Srpskainfo saznaje, sastanak je organizovan na inicijativu ministra Egića koji je spreman da razmotri višemjesečne zahtjeve Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ da se krene s procesom revizije i „odvoji žito od kukolja“, odnosno da se konačno utvrdi tačan broj boraca koji na osnovu učešća u ratu imaju pravo na mjesečni borački dodatak i ostale privilegije predviđene za ratne veterene. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Srpskainfo je, podsjećamo, prije nekoliko dana objavio da su članovi Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“ zaprijetili protestima, blokadom puteva i institucija ukoliko nadležni konačno ne prihvate njihove zahtjeve za pokretanjem revizije. Između ostalog, tim zahtjevima predviđena je izmjena Krivičnog zakona i da svaki učesnik rata, pod krivičnom i moralnom odgovornošću, potpiše izjavu kojom svjedoči koliko je proveo u zoni borbenih dejstava i u kojoj ratnoj jedinici.

Predsjednik Udruženja „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“, Risto Jeftić, za Srpskainfo kaže da je aktuelna vlast u Srpskoj izgleda konačno shvatila ozbiljnost aktivnosti njegovog udruženja, kao i težak položaj boračke populacije koja traži reviziju.

– Nakon skupštine našeg udruženja, održane 2. juna, kao i zaključaka koje smo tada usvojili krenule su s mrtve tačke stvari vezane za reviziju – kaže Jeftić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istakao je da želi da „upozori“ Boračku organizaciju Republike Srpske (BORS) da je svojim ranijim postupcima, odnosno davanjem svojih procjena o učešću u ratu, prema njegovim riječima, napravila „ovoliki broj lažnih boraca“.

– Takođe, najozbiljnije ih upozoravam da prestanu izbjegavati reviziju, jer su do sada oni to već dva puta otvoreno pokazali. Naime, Vlada Republike Srpske je dva puta nalagala reviziju, 2007. i 2009. godine, a BORS po tom pitanju nije uradio ništa i do danas štiti lažne borce. Ako se nešto ne promijeni, izgleda da ćemo biti prisiljeni da uđemo u otvoreni sukob s Boračkom organizacijom RS – poručuje Jeftić.

Dodaje da će i na predstojećem sastanku s resornim ministrom tražiti jasne rokove u okviru kojih bi proces revizije trebalo da počne i da se završi.

– Nećemo prihvatiti ništa neodređeno. Tražimo da se zna tačan rok do kada bi revizija boračkih statusa trebalo da bude okončana – kaže Jeftić.

Nekadašnji borci VRS, okupljeni u Udruženju “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata” početkom ovog mjeseca donijeli su odluku da izađu na ulice ukoliko Vlada Srpske i resorno ministarstvo nastave da ignorišu njihov zahtjev da se izvrši revizija statusa bivših boraca VRS.

Kako su poručili sa skupštine tog udruženja, ukoliko u roku od 15 dana iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS ne dobiju odgovor da su spremni da krenu s procesom revizije ratni veterani riješeni su da preduzmu radikalne korake. Između ostalog, zaprijetili su da će proteste održati pred zgradom Vlade Republike Srpske te da se, kako su najavili, neće povući sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Inače, glavni predmet spora između bivših boraca VRS i predstavnika aktuelnih vlasti jeste broj ratnih veterana koji ostvaruju pravo na mjesečni borački dodatak i ostale privilegije rezervisane za demobilisane borce. Prema procjenama navedenog udruženja, status bivših boraca u Republici Srpskoj trenutno ima najmanje 70.000 onih koji za vrijeme proteklog rata nisu ni “omirisali barut”, a kamoli učestvovali u borbama za stvaranje i odbranu Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijel Egić, krajem prošle godine izjavio je da pravo na mjesečni borački dodatak ostvaruje oko 194.000 ljudi. Uzimajući u obzir da prema brojnim relevantnim procjenama ukupan broj pripadnika VRS, čak ni u najkritičnijim ratnim godinama, nije prelazio 155.000, da je od završetka rata prošlo skoro tri decenije te da je veliki broj ratnih veterana prirodnim putem otišao s ovog svijeta, dok je nemali broj onih koji su odselili u inostranstvo, ostalo je nejasno kako se povećala cifra onih koji su učestvovali u ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

30°

Umjereno oblačno
 • 23:00

  Kiša
  30°C
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  27°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  24°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

36 cm

Promjena: 7cm

Sava Jamena

213 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 14. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI