Napajanje strujom uspostavljeno u većem dijelu BiH

  • BiH
  • 21. Jun 2024.

Napajanje električnom energijom u BiH je uspostavljeno u većem dijelu zemlje.

Napajanje strujom uspostavljeno u većem dijelu BiH

Do nestanka struje u BiH došlo je u popodnevnim satima negdje iza 12:30 sati, a prve informacije koje su nadležni saopštili bilo je da je riječ o preopterećenju na mreži. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BiH, koji se dogodio danas, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova – rekli su za N1 iz Nezavisnog operatora sistema.

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.

Sličan scenario desio se i 20. juna 2024. godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH. Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

-Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH. Ispad dijela EES BiH se desio zbog kvara u regionu, vrlo aktivno se radi na stabilizaciji sistema – istakli su.

Trenutni presjek: Vraćeno je napajanje svih 400kV trafostanica i većine 220kV trafostanica. Vrši se postepeno ubacivanje proizvodnje u koordinaciji sa centrima upravljanja proizvodnje i postepeno ubacivanje konzuma u koordinaciji sa operativnim područjima elektroprenosa i nadležnim operatorima distributivnog područja. Očekuje su ubrzo normalizacija stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA