Ne šalju više novca, nego dijaspora u svijetu raste: Doznake iz inostranstva veće od 5 milijardi maraka

 • BiH
 • 23. Jun 2024.

Informacija da je samo u prošloj godini dijaspora u BiH poslala iznos viši od tri godišnja budžeta Kantona Sarajevo ili nešto manji od budžeta Republici Srpskoj na najbolji način pokazuje razmjere egzodusa iz BiH, ali i potreba onih koji ostaju da žive u njoj.

Ne šalju više novca, nego dijaspora u svijetu raste: Doznake iz inostranstva veće od 5 milijardi maraka
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prema podacima Centralne banke BiH, u prošloj godini ukupne doznake iz inostranstva iznosile su rekordnih 5,26 milijardi maraka i za 307 miliona su bile veće nego u prethodnoj godini. U 2021. godini ukupne uplate iz dijaspore iznosile su 4,35 milijardi KM. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Svake godine doznake dijaspore rastu i to sigurno ne zato što dijaspora šalje više, već, nažalost, zato što naša dijaspora raste. I da, nažalost, doznake dijaspore su veće od direktnih stranih ulaganja – kaže profesor Internacionalnog Burch univerziteta Ermin Cero.

Domaća ekonomija

Dodaje da iznosi koje od svojih zarada u zapadnoj Evropi i drugim dijelovima svijeta odvajaju radnici iz BiH održavaju domaću ekonomiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Međutim, problem će nastati s drugom generacijom dijaspore, gdje će uplate vjerovatno biti smanjene iz više razloga – zbog manje emocionalne povezanosti s domovinom, gubitka direktnih porodičnih veza, integracije te generacije u zemlju domaćina... To zahtijeva povećan angažman na identifikaciji faktora koji bi eventualno mogli kompenzirati potencijalni pad koji možemo očekivati – ističe Cero, piše Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

26°

Vedro
 • 02:00

  Vedro
  26°C
 • 05:00

  Vedro
  25°C
 • 08:00

  Vedro
  29°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

146 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

226 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 12. Jul 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI