Ako u Njemačkoj radite pet godina, ovoliko će iznositi vaša penzija

Mnogi sa naših područja zbog penzije odlaze da rade u Njemačku. Da biste ostvarili pravo na njemačku penziju, morate da imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za penziono osiguranje.

Ako u Njemačkoj radite pet godina, ovoliko će iznositi vaša penzija

Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko penziono osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzionih bodova, piše Fenix magazin. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ako u jednoj godini zaradite koliko prosječno zarađuje njemački radnik, biće vam priznat jedan penzioni bod. Naime, prosječna godišnja bruto plata u 2023. godini je bila 43.142 evra na zapadu i 41.967 evra na istoku. 

Za svaki penzioni bod ima se pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutno iznosi 36,02 evra na zapadu i 35,52 eura na istoku. Mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: mjesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije. I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu penziju.

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku platu na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzijskih bodova. Trenutna vrijednost penzije iznosila bi mjesečno 180,10 evra (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan mirovinski bod, vaša će se penzija promijeniti. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA