Stručni skup o položaju Srba na Kosmetu: Život pun muka i nevolja

U organizaciji Instituta za srpsku kulturu Priština – Leposavić i Akademije za nacionalnu bezbjednost iz Beograda, održan je međunarodni tematski naučni skup pod nazivom „Mi i drugi kroz vizuru Kosova i Metohije“ u Domu kulture u Raškoj.

Stručni skup o položaju Srba na Kosmetu: Život pun muka i nevolja

Na ovom skupu je učešće uzela naučna elita iz Republike Srbije, Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Grčke i Turske, koji su, što kroz direktno učešće, što putem svojih naučnih radova, iznijeli svoje viđenje položaja srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini, Kosovu i Metohiji.

Skup je otvorio direktor Instituta za srpsku kulturu, prof. dr Dragan Tančić, zajedno sa direktorom Akademije za nacionalnu bezbjednost iz Beograda, akademikom prof. dr Draganom Simeunovićem. Od zvanica, na skupu su bili prof. dr Miroslav Bjegović, savjetnik predsjednika Vlade Republike Srbije, narodna poslanica Republike Srbije, Vesna Nedović, savjetnik generalnog direktora Uprave carine Beograd, Ivan Ribać, prof. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka iz Banja Luke, gosti iz Ruske Federacije, prof. dr Boženka Ekaterina Sergejevna i prof. dr Natalija Nikolajevna Murovjeva i prof. dr Tiodor Rosić, penzionisani profesor Univerziteta u Kragujevcu. Skup je takođe pozdravio gradonačelnik Kraljeva, dr Predrag Terzić, kao i predsjednik Srpskog instituta iz Budimpešte, Pera Lastić, dr Dragoljub Acković, bivši narodni poslanik i predsednik Unije Roma Srbije i predsjednik Planinarskog saveza Srbije, prof. dr Iso Planić. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nacionalnu himnu i druge prigodne pjesme izvela je Ženska vokalna grupa „Ogrlica od bisera“ iz Beograda.

Direktor Instituta za srpsku kulturu, prof. dr Dragan Tančić, u svom uvodnom obraćanju je ukazao na veoma težak položaj srpskog naroda koji živi i radi na prostoru Kosova i Metohije. Direktor Tančić je takođe istakao da je Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić svjetionik srpske kulture i nauke na Kosovu i Metohiji i jedan od stožera zaštite srpskog naroda. On je ukazao da je Institut osnovan 1987. godine i da je na početku svog rada imao samo jednog doktora nauka, a da danas na Institutu radi veliki broj doktora nauka, eminentnih stručnjaka iz oblasti društvenih i humansitičkih nauka, sa izuzetno velikim naučnim podmlatkom, koji se na Institutu neguje i maksimalno podržava. Tančić je takođe ukazao na intenzivnu i kvalitetnu izdavačku dhelatnost Instituta, koja je u proteklih nekoliko godina u punom zamahu i osvrnuo se na naučni časopis „Baština“, koji izdaje Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić i koji je jedan od vodećih naučnih časopisa danas u Srbiji i regionu.
Direktor Akademije za nacionalnu bezbjednost iz Beograda, akademik, prof. dr Dragan Simeunović je takođe istakao značaj rada i funkcionisanja Instituta za srpsku kulturu Priština – Leposavić, te je istakao da je Akademija za nacionalnu bezbjednost sa Institutom zaključila ugovor o saradnji. Simeunović je podsjetio da Akademije uglavnom ne zaključuje takvu vrstu ugovora ni sa jednom organizacijom, ali da je prepoznat značaj, društvena i naučna vrijednost Instituta, kao i njegovo zalaganje za očuvanje srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Posle uvodnih obraćanja, otpočet je rad po sesijama. Bilo je ukupno tri sesije: Književno – jezčka, Politikološka, sociološka, pravna i kulturološka i Istorijska. Moderatori jezičko – književne sesije su bili dr Jasmina Ahmetagić, dr Ana Stišović Milovanović, dr Boris Bulatović i dr Luna Gradinšćak, a u okviru ove sesije se govorilo o bitnim pitanjima koje se odnose na opastanak srpskog jezika, pisma i moralnih vrujednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dr Ana Milovanović je ukazala na značajno pitanje moralne vertikale kosovskog zavjeta u dramatizacijama srpskih narodnih pjesama kosovskog ciklusa, dok se dr Jelena Vojinović Kostić bavila značajnom temom jezičkog identiteta.

Politikološkom, sociološkom, pravnom i kulturološkom sesijom su, u ulozimoderatora bili prof. dr Dragan Tančić, dr Nataša Murovjeva, prof. dr LjubišaMitrović, prof. dr Dragan Bataveljić i dr Ratomir Antonović predsjedavali, a u
okviru ove sesije, otvorena su značajna pitanja integriteta i suvereniteta. Tu su se posebno istakli radovi doc. dr Vinka Pandurevića na temu Srbi na Kosovu i Metohiji između integriteta i suvereniteta Srbije i samoproglašene nezavisnosti Kosova i prof. dr Marka Milovića, koji je ukazao na problem rušenja srpskih grobalja.

Moderatori Istorijske sesije su bili dr Dalibor Velojić, dr Aleksandar Pavlović, dr Ivan Becić, dr Ivana Ralović i dr Jovan Simijanović, u okviru koje se govorilo o istorijski značajnim događajima za Kosovo i Metohiju, poput dejstava srpskih ustanaka na Kosovu i Metohiji, o čemu je govorio dr Branko Nadoveza i žrtvama tokom Drugog svjetskog rata sa prostora Kosova i Metohije, o čemu je govorio dr Nebojša Stambolija.

Rad u okviru sesija je trajao dva dana i održavao se u prostorijama Doma kulture Raška, Galerije Centra za kulturu „Gradac“ i u sali opštinske uprave Raška. Saovog međunarodnog tematskog naučnog skupa biće štampan trotomni zbornik radova, koji će biti dostupan javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA