Erdogan i dalje turski premijer

Hiljade građana Ankare slavilo je uspeh stranke aktuelnog premijera Redžepa Tajipa Erdogana na parlamentarnim izborima.

Erdogan i dalje turski premijer

Vlada najavljuje nastavak izgradnje demokratije po zapadnom modelu, reformu ustava, i nada se ulasku u Evropsku uniju.Mnogo turskih glasača pozdravlja rezultate parlamentarnih izbora prema kojima vladajuću stranku očekuje i treći mandat, očekuje se nastavak ekonomskog rasta, čvrsta diplomatija i reforma ustava.

Novi stari premijer Redžep Tajip Erdogan poručio je da će Turska biti regionalni lider i glas Muslimana iz regiona. "Verujte mi, Sarajevo je danas dobilo koliko i Istanbul, Bejrut je dobio kao i Izmir, Damask je koliko i Ankara. Ramala, Nablus, Dženin, Zapadna Obala, Jerusalim... pobedili su kao i Dijarbakir.", rekao je Erdogan.

Erdogan najavljuje veliku reformu ustava, koji je naročito manjkav prema manjinama. "Zajedno ćemo formirati građanski, liberalni ustav, u kome će svi moći da se prepoznaju. I istok i zapad, i sever i jug. Konačno ljudi će reći - da, to je moj ustav." , rekao je turski premijer.

Sa polovinom osvojenih glasova on ima većinu u parlamentu. Ipak, ona nije dvotrećinska, pa će Erdogan za izmene ustava morati da traži podršku među drugim partijama. U Dijarbakiru pro kurdska stranka Mira i Demokratije slavila je ulazak u parlament.

Slavlje je međutim preraslo u nemire koje je policija razbijala vodenim topovima i suzavcem. Položaj Kurda i dalje je među najznačajnijim pitanjima razvoja turske demokratije, posebno zbog evropskih ambicija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA