Počela konferencija NATO-a i partnerskih zemalja

Dvodnevna Strategijska vojna konferencija za partnere na kojoj učestvuju predstavnici više od 60 zemalja i zvanično je počela. Skup je otvorio vrhovni komandant savezničke komande NATO general Stefan Abrijel koji je rekao da činjenica da se konferencija održava u Beogradu dovoljno govori o odnosu Srbije prema pitanjima bezbednosti i očuvanju mira u Svetu.

Počela konferencija NATO-a i partnerskih zemalja

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je svestan kakve emocije NATO izaziva kod pojedinih građana, ali da Srbija mora biti posvećena budućnosti i da se u tom pravcu treba kretati.

- Srbija je potpuno posvećena ostvarivanju bezbednosti u regionu i dobrosusedskim odnosima - poručio je Šutanovac. On je dodao da Srbija želi da da svoj pun doprinos miru u svetu i da to čini kroz učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, a uskoro i misijama Evropske unije.

Prema njegovim rečima, nijedna država, ma koliko bila ekonomski jaka ne može sama da se izbori sa svetskim bezbednosnim izazovima. - Mera saradnje biće mera našeg uspeha u tom poslu, a nesaradnja će samo multiplikovati probleme - zaključio je Šutanovac.

On se osvrnuo i na proteste protiv NATO skupa koji su prethodnih dana organizovani u Beogradu i poručio da je svaki vid protesta izraz demokratije i da je to legitimno, ali bez blokada ulica i puteva.

Na konferenciji učestvuje 55 delegacija sa šest kontinenata i to je dosad najveći broj učesnika na ovakvim skupovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA