Zloupotrebom položaja oštetio civilnu zaštitu za 12.000 KM: Podignuta optužnica protiv Milana Novitovića

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Milana Novitovića (54), nekadašnjeg v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, zbog sumnje da je zloupotrebom položaja oštetio Civilnu zaštitu za oko 12.000 KM.

Zloupotrebom položaja oštetio civilnu zaštitu za 12.000 KM: Podignuta optužnica protiv Milana Novitovića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema optužnici, Novitović je navodno nezakonito omogućio prethodnom direktoru RUCZ Veseljku Еlezu da po isteku mandata, 3 mjeseca prima direktorsku platu na osnovu čega mu je isplaćeno 12.036 KM na štetu sredstava RUCZ odobrenih budžetom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U optužnici je navedeno i da je Novitović postupao suprotno Zakonu o državnim službenicima Republike Srpske, a iako je bio svjestan zabranjenosti svog djela, to izvršenje je htio u namjeri da drugom pribavi imovinsku korist.

Krivično djelo je počinjeno u periodu od 26. avgusta 2019. do 23. novembra 2019. godine kada je Novitović obavljao funkciju v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

-Optuženi je 26. avgusta 2019. godine donio rješenje o utvrđivanju statusa neraspoređenog državnog službenika RUCZ koji je Veseljku Еlezu utvrdio status neraspoređenog državnog službenika, te pravo na platu koju je Еlez ostvarivao kao direktor RUCZ, iako je znao da je Еlez razriješen funkcije rješenjem Vlade Republike Srpske zbog podnošenja ostavke, a ne zbog isteka mandata – stoji u optužnici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Odluku o utvrđivanju statusa neraspoređenih državnih službenika za postavljena lica donosi Vlada te da je Еlezu, po rješenju Investiciono razvojne banke Republike Srpske, mirovao radni odnos u toj instituciji u koju se trebao vratiti nakon prestanka mandata.

-To je učinio tek 24. novembra 2019. godine, čime je optuženi Еlezu omogućio da tri mjeseca po isteku mandata prima platu direktora. Na taj način pribavio mu je imovinsku korist na ime novčanih primanja po osnovu bruto plate u iznosu od 12.036,56 KM, a sve na štetu sredstava RUCZ odobrenih budžetom – piše u optužnici.

Optužnicu je potvrdilo Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA