Crveni meteoalarm signal svima na povećanu pažnju: Ova grupa građana danas mora biti na posebnom oprezu

Region je zahvatio toplotni talas koji će, prema trenutnim procjenama meteorologa, trajati do 22. jula, ali ni promjena koja će da uslijedi neće donijeti izraženi pad temperature, već će i dalje dnevni maksimumi biti iznad 30 stepeni Celzijusa, dok će ove sedmice, u četvrtak, petak i subotu, živa u termometru ići čak do nepodnošljivih 39 i 40 stepeni.

Crveni meteoalarm signal svima na povećanu pažnju: Ova grupa građana danas mora biti na posebnom oprezu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kada se upali crveni meteoalarm, kao upozorenje na ekstremne temperature, to je signal svima nama na povećanu pažnju, a prije svega roditeljima sa malom djecom trudnicama i starijim sugrađanima koji imaju problem sa tjelesnom regulacijom temperature. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako da se za toplotni talas pripreme stariji sugrađani savjetuje dr Milica Marjanović.

– Savjet bi bio za starije sugrađane, prije svega, adekvatna rehidratacija, znači dovoljan unos tečnosti. U ovakvim ekstremnim uslovima za naše podneblje trebaju čak i na 20 minuta da unose po čašu vode, i trebaju da izbjegavaju zaslađene i napitke koje sadrže veliku količinu kofeina. Da sve svoje fizičke aktivnosti obave u ranim prepodnevnim časovima i kasnim večernjim časovima. Takođe da uzimaju više lakših obroka, da najtopliji deo dana provode u zamračenim i rashlađenim prostorijama. Takođe da uzimaju svoju prepisanu terapiju, ali takođe i da se starija populacija informiše o dejstvu tih lijekova koje uzimaju, kako dejstvo ti lijekove imaju na uopšte na termoregulaciju – savetuje dr Milica Marjanović iz kruševačke Hitne pomoći.

Šta ako dođe do toplotnog udara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na pitanje koliko su česti kolapsi i toplotni udari odgovara:

– Imali smo često intervencije na početku toplotnog talasa, ali se radilo prije svega o toplotnoj iscrpljenosti, pregrijanosti starijih osoba. Toplotni udari su rijetki, ali su vrlo hitna stanja. Takvu osobu treba staviti u zamračenu i hladnu rashlađenu prostoriju, treba je rashlađivati hladnim oblogama koje se stavljaju na čelo, na prevoje i treba davati, ako je osoba svjesna, da pije tečnost u manjim količinama dok ne stigne medicinska stručna pomoć – poručila je.

Narednih dana osim visokih spoljnih temperatura očekuje se i visoki nivo UV zračenja,  otuda zaista savjet i zdravim osobama da, koliko god je to moguće, u najtoplijem dijelu dana izbjegavaju boravak na otvorenom, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA