RiTE Ugljevik na berzi traži 20 miliona da plati ratu Slovencima

Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik uveliko se sprema za emisiju akcija kojom planira prikupiti 20 miliona maraka sa kojima će platiti dio obaveza slovenačkom „Elektrogospodarstvu“, saznaje portal CAPITAL.

RiTE Ugljevik na berzi traži 20 miliona da plati ratu Slovencima

Prije emisije, RiTE mora ispoštovati odredbe Zakona o privrednim društvima i sprovesti postupak smanjenja kapitala radi pokrića akumuliranog gubitka koji je zaključno sa prošlom godinom bio 193,55 miliona maraka. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

To će biti učinjeno nakon godišnje Skupštine akcionara, odnosno odmah nakon usvajanja finansijskog i revizorskog izvještaja za 2023. godinu.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović potvrdio je za CAPITAL da Skupština akcionara RiTE Ugljevik uskoro treba da donese odluku po ovom pitanju.

„Emisija se vrši u iznosu od 20 miliona KM koliko iznosi obavezna rata slovenačkom „Elektrogospodarstvu“, kazao je Petrović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On kaže da će priliku da kupe akcije imati svi akcionari.

„Svi akcionari će biti pozivani da dokupe akcije kako bi preduzeće moglo da servisira svoje obaveze po pitanju arbitražne odluke“, rekao je Petrović.

CAPITAL je u posjedu dopisa koji je ERS uputio RiTE Ugljevik, a u kojem daje preciznije instrukcije kada je emisija akcija u pitanju.

Tako se u njemu navodi da se tačan iznos emisije treba odrediti sa brokerskom kućom koju RiTE izabere.

„I drugim investitorima treba omogućiti da učestvuju u predmetnoj emisiji, na način koji neće ugroziti trenutnu vlasničku strukturu“, navodi se u dopisu ERS-a.

U Matičnom preduzeću traže da se posebna pažnja obrati na vremensku dinamiku postupaka i da se postupak smanjenja kapitala radi pokrića gubitka i postupak povećanja kapitala emisijom redovnih akcija završi u roku koji će omogućiti RiTE Ugljevik da ima raspoloživa sredstva za izmirenje obaveza.

„Imajući u vidu sve navedeno molim vas da u skladu sa definisanim nadležnostima preduzmete sve neophodne korake kako biste uspješno proveli navedene postupke i omogućili da RiTE isplati obaveze“, zaključuje se u dopisu.

Podsjećamo, prema sporazumu potpisanom u januaru ove godine, Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ će u narednih sedam godina Slovencima otplaćivati 245 miliona KM duga po osnovu presude Arbitražnog vijeća u Beogradu.

Takođe, RiTE će sve dok radi Slovencima isporučivati trećinu proizvedene struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA