Ministarstvo mijenja nastavne planove i programe zbog nedostatka radnika na pumpama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarala je danas sa predstavnicima "Nestro grupe" o unapređenju znanja i vještina učenika neophodnih za rad na benzinskim pumpama, saopšteno je nakon sastanka.

Ministarstvo mijenja nastavne planove i programe zbog nedostatka radnika na pumpama
FOTO: DepositPhotos

 Kako se navodi, dogovorena je izmjena nastavnih planova i programa u okviru zanimanja trgovac i trgovački tehničar. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na sastanku je konstatovano da je ovo prva inicijativa poslodavca koja se sprovodi na osnovu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim je propisano da se nastavni programi mogu mijenjati do 30 odsto u okviru postojećih tema u nastavnom planu i programu, što omogućava školama da usklade obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

Stojičićeva je naglasila da je Ministarstvo otvoreno za razgovore sa poslodavcima da bi se što većem broju učenika obezbijedila kvalitetnija teorijska, ali i praktična znanja u toku redovnog školovanja, koja će im omogućiti veću konkurentnost na tržištu rada.

Ona je pohvalila inicijativu "Nestro grupe", jer predlažu konkretne primjere unapređenja povezanosti obrazovanja sa tržištem rada, kao i mogućnost sticanja praktičnih znanja i vještina na radnom mjestu, odnosno kod poslodavca, saopšteno je iz Ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na sastanku je dogovorena saradnja škole i "Nestro grupe" o realizacije praktične nastave za učenike koji se školuju u zanimanju trgovački tehničar.

Stojičićeva je istakla da je ovo primjer dobre saradnje poslodavaca sa školama i nadležnim institucijama radi veće povezanosti obrazovanja i tržišta rada.

Ministarstvo prosvjete i kulture prepoznalo je "Nestro grupu" kao značajnog partnera imajući u idu da zapošljavaju oko 450 radnika u navedenom zanimanju i da će učenici koji pokažu posebnu zainteresovanost za rad dobiti priliku za zaposlenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA