Dva sindikata nezadovoljna dogovorenim

Oko 100 članova Sindikata mašinovođa i Sindikata infrastrukture Doboj mirno su se razišli nakon protesta na platou kod Željezničke stanice Banjaluka kojim su iskazali nezadovoljstvo stanjem u "Željeznicama Republike Srpske" (ŽRS) i neslaganje sa današnjim dogovorom između predstavnika ostalih sindikata ovog preduzeća sa Vladom Republike Srpske.

Dva sindikata nezadovoljna dogovorenim

Simo Cvjetković, predsjednik Sindikata mašinovođa, rekao je tokom protesta okupljenim radnicima da ovaj sindikat, kao i Sindikat infrastrukture Doboj, ne želi da pregovara sa Vladom dok radnicima ne bude uplaćen bar dio njihovih potraživanja.

"Neka nam uplate bar dva regresa, dva topla obroka, materijalne troškove ili nešto slično pa bi onda mogli govoriti o stupanju u pregovore", rekao je Cvjetković. Predstavnici Vlade i Štrajkačkog odbora ŽRS danas su u Banjaluci postigli saglasnost o većini zahtjeva štrajkača, čime su ispunjeni uslovi da bude uspostavljen minimum procesa rada u ovom preduzeću, što podrazumijeva da željeznice budu na usluzi privredi da ne bi trpjela gubitke.

"Vlada se obavezala da sa menadžmentom preduzeća najkasnije do petka, 17. juna, obezbijedi isplatu dva regresa i toplog obroka u ukupnoj vrijednosti od pet miliona KM", rekao je novinarima nakon sastanka ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović. On je istakao da će još biti pregovarano o isplati zaostalih plata i obaveza preduzeća, koje su premašile 22 miliona KM.

Svih šest sindikata ŽRS stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna i u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA