Tihić nazvan lažovom i munafikom, tražen i izvanredni kongres SDA

  • BiH
  • 23. Mar 2011.

Prema saznanjima "Dnevnog avaza", članovi Izvršnog odbora KO SDA Tuzlanskog kantona, ogorčeni činjenicom da nitko iz TK nije mogao dobiti bilo kakvu funkciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti FBiH, na preksinoćnjem sastanku u Tuzli kao jedinog krivca označili su predsjednika SDA BiH Sulejmana Tihića.

Tihić nazvan lažovom i munafikom, tražen i izvanredni kongres SDA

Tim povodom, predsjednik Kantonalnog odbora Amir Fazlić bio je zadužen da na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDA iznese stavove i zaključke njihovog sastanka. Također, po Fazlića je Tihiću poručeno da treba doći na narednu sjednicu Kantonalnog odbora u Tuzli.

Izvanredni kongres

- Ovo je prvi put da se otvoreno i izravno razgovaralo o samovolji vrha stranke s Tihićem na čelu i njihovom odnosu prema TK. Džaba što je naš Kantonalni odbor u ukupnom zbiru glasova u Federaciji na posljednjim izborima stranci donio 25 posto glasova, Sulejman Tihić i grupa kojom se okružio nisu željeli na federalnim pozicijama vidjeti nikoga iz ovog kantona. Istovremeno, Tihićev dojučerašnji potrčko Salmir Kaplan, zatim Eldar Trhulj, kojeg poznajemo samo po novinskim napisima o njegovoj nesposobnosti, dobili su ministarske pozicije. Ogorčenost je kulminirala do te mjere da je jedan broj diskutanata zatražio održavanje izvanrednog kongresa SDA - kaže za sarajevski list jedan od sudionika sastanka, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Na sastanku je, kaže Avazovizvor, najizravniji bio Rasim Omerović, aktualni načelnik Kalesije. On je iznio podatak da mu je Sulejman Tihić rekao da nitko tko je načelnik općine, pa ni on, ne može biti kandidiran na ministarsku poziciju. Samo nekoliko dana nakon tog razgovora Tihić je za ministra predložio aktualnog načelnika Sanskog Mosta Sanjina Halimovića na mjesto ministra razvoja, obrta i poduzetništva.

- Omerović, poznat kao izravan i otvoren čovjek, upitao je dokle će Tihić obmanjivati svoje članstvo. Progovorili su i ostali sudionici sastanka, gdje se čuo podatak da je stranačkoj delegaciji iz TK Tihić čvrsto obećao da će kandidatu kojeg oni predlože pripasti mjesto federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva. Omerović je nakon ovoga kazao da "ako imamo predsjednika stranke koji ovako laže, onda moramo tražiti izvanredni kongres" - navodi izvor sarajevskog lista.

Pred provalijom

Diskutirao je i Safet Softić, koji je, kazao da u posljednjih 20 godina, koliko ima učešća u organima stranke, pozicija Kantonalnog odbora SDA TK nikada nije bila gora. Softić je istakao da je ovakvim vođenjem SDA dovedena pred provaliju te da strahuje da će na lokalnim izborima njegova stranka doživjeti debakl.

Na sastanku su, saznaje se, dosadašnji najodaniji Tihićevi stranački kadrovi iz TK, koji su, uz kadrove iz RS, bili njegov najveći oslonac na posljednjem Kongresu SDA, progovorili o "nikakvom stanju u stranci" prouzročenom "samovoljom Sulejmana Tihića i grupe ljudi kojom se okružio", koja nema nikakav izborni legitimitet.

Omerović ne želi govoriti za medije

Načelnik općine Kalesija Rasim Omerović odbio je govoriti o svom preksinoćnjem istupu na sjednici IO KO SDA TK. Kratko je kazao da je na sastanku odlučeno da "nitko ne istupa u medijima". Avazova saznanja da je Tihića prozvao zbog laži i obmana nije želio ni potvrditi ni demantirati.

Osmanović: Neprimjereno etiketiranje Tihića

Na grube prozivke i etiketiranja predsjednika SDA Sulejmana Tihića na preksinoćnjem sastanku u Tuzli jedini je, saznaje list, reagirao Ismet Osmanović, brat Tihićevog glavnog kadrovika Adila Osmanovića, smatrajući krajnje neprimjerenim da se "predsjednik stranke naziva lažovom i munafikom". Na njegove primjedbe Omerović je, kažu, zatražio od Osmanovića da napiše knjigu u kojoj bi objasnio kojim imenom da se nazivaju postupci predsjednika stranke o kojima je on govorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA