Borba romkinja za uključivanje u javni život

Romkinje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH boriće se kroz nevladin sektor za uključivanje u javni i politički život, prvenstveno u savjetodavna tijela vlasti, zaključeno je danas na okruglom stolu održanom u Bijeljini.

Borba romkinja za uključivanje u javni život

Predsjednik udruženja "Romkinja" iz Bijeljine Begzada Beganović ukazala je na problem neobrazovanosti žena iz ove populacije što produbljuje njihovo siromaštvo i isključenost iz društvenih tokova.

Prema podacima udruženja "Otaharin", koje se zalaže za obrazovanje Roma, u Bijeljini je ove godine u osnovnu školu upisano 140 romske djece, ali samo malobrojni od njih završe školovanje jer se porodice i dalje intenzivno odseljavaju, uglavnom u Njemačku, gdje traže azil ili žive kod rodbine.

"Cijele ulice u romskom naselju su puste", rekao je predsjednik ovog udruženja Dragan Joković.

On je iznio podatak da je u Bijeljini godinama unazad u srednje škole upisano 11 Roma, ali da niko od njih nije završio školovanje.

Sanita Smajić, jedina Romkinja ove godine u bijeljinskoj srednjoj školi, napustila je školovanje u drugom polugodištu trećeg razreda Poljoprivredne škole i odselila se sa porodicom u Berlin.

Do 8. aprila, Svjetskog dana Roma, traje mjesec ženskog romskog aktivizma koji je simbolično počeo 8. marta pod sloganom "Jednakost za sve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    11°C
  • 14:00

    14°C
  • 17:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

183 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

361 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI