Ajman al Zavahiri novi lider Al Kaide

Egipćanin Ajman al Zavahiri (60) novi je lider organizacije Al Kaida, navedeno je u saopštenju koje je jutros postavljeno na jedan islamistički veb sajt.

Ajman al Zavahiri novi lider Al Kaide

Agencija AP prenela je da se veruje da Al Zavahiri rukovodi operacijama Al Kaide u blizini pakistansko-avganistanske granice.

Al Kaida nije saopštila detalje o izboru dugogodišnjeg broja dva u najpoznatijoj terorističkoj mreži na svetu, koji će na mestu lidera Al Kaide naslediti Osamu bin Ladena, ubijenog u operaciji američkih komandosa 2. maja u pakistanskom mestu Abotabad.

Saopštenje postavljeno na sajt "Ansar al Mudžahedin" ("Sledbenici svetih ratnika") obojeno je uobičajnom retorikom ekstremista i u njemu je pozvano na borbu protiv "nevernika, predvodjenih Amerikom i njenom marionetom Izraelom, koja je napala dom islama".

Al Kaida je saopštila da nikada neće prihvatiti legitimitet izraelske države i da će nastaviti da pruža podršku muslimanima u Avganistanu, Iraku i na severu Afrike. "Ohrabrujemo islamski narod da se podigne i da nastavi borbu, otpor i odanost, sve dok svi korumpirani i opresivni režimi koje je nametnuo Zapad ne nestanu", saopštila je Al Kaida i izrazila podršku ustancima u Egiptu, Tunisu, Jemenu, Siriji i Libiji.

Al Zavahiri potiče iz egipatske porodice koja pripada srednjoj klasi. Njegov otac bio je profesor farmacije na Medicinskom fakultetu u Kairu, a deda mu he bio veliki imam Al Azhara. U video poruci koja je objavljena ranije ovog meseca Al Zavahiri je upozorio da se "Amerika ne suočava sa pojedinačnim teroristima ili grupama već sa medjunarodnom zajednicom muslimana koja teži da uništu nju i njene saveznike", preneo je AP.

- Otišao je svom Bogu kao mučenik, čovek koji je zastrašivao Ameriku dok je bio živ i koji je zastrašuje pošto je mrtav, toliko da ih obuzme drhtavica na ideju da ima grobno mesto - poručio je tada Al Zavahiri, govoreći o Bin Ladenu, koji je pre njega vodio Al Kaidu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    13°C
  • 08:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 01. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI