Grčka: Glasanje o poverenju Vladi

U sukobima demonstranata i policije u centru Atine povređeno najmanje 30 ljudi. Socijalisti bezuspešno razgovarali sa opozicionim konzervativcima o vlasti.

Grčka: Glasanje o poverenju Vladi

Grčki premijer Jorgos Papandreu kaže da će rekonstruisati Vladu i tražiti glasanje o poverenju u Parlamentu. Lider opozcije Samaras pozvao na vanredne izbore. "Nastaviću istim kursom. To je put dužnosti, zajedno sa članovima parlamentarne grupe PASOK-a i grčkim narodom", izjavio je Papandreu u obraćanju na državnoj televiziji.

Tokom dana, Jorgos Papandreu razgovarao je sa liderom "Nove demokratije" Antonisom Samarasom o formiranju široke koalicione vlade. U medijima se govorilo da je Papandreu spreman da podnese ostavku i otvori put formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali samo ukoliko ona podrži dogovoreni paket pomoći EU i MMF. Izvori iz Samarasove partije "Nova demokratija" su tvrdili, pak, da će konzervativci sudelovati u vlasti samo ukoliko ona ponovo bude pregovorala sa EU i MMF-om i ukoliko Papandreu podnese ostavku.

"Kazali smo premijeru u telefonskom razgovoru da ćemo prihvatiti širu vladu uz dva uslova - da Papandreu ne bude premijer i da njen cilj budu ponovni pregovori o uslovima paketa pomoći, kao i srednjoročni fiskalni plan", rekao je taj neimenovani izvor.

Ipak, grčki ministar za razvoj, Mihalis Hrisohoidis je bio skeptičan kada je u pitanju nova vlada. On je rekao da vlada nacionalnog jedinstva, koja bi bila formirana, ne bi mogla ponovo da pregovara sa EU i MMF o paketu pomoći. "Ne kažem da ne bi trebalo da pregovaramo, naprotiv, ali pogrešno je misliti da bi nova vlada mogla sutra da ode u Brisel i ponovo pregovara o svemu", izjavio je Hrisohoidis za televiziju Mega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA