Povodom Svjetskog dana voda održana Eko radionica

Zaštita voda kao ni njeno zagađenje nemaju granica, zato uvijek treba imati na umu da neko živi nizvodno, poručila je učesnicima Eko-radionice u Bijeljini viši stručni saradnik ustanove "Vode Srpske" Jelena Vićanović.

Povodom Svjetskog dana voda održana Eko radionica

Prema njenim riječima, to je i ovogodišnji moto za Svjetski dan voda, 22. mart - međunarodna saradnja u oblasti voda.

Vićanovićeva je predavanje o značaju i zaštiti voda zaključila ocjenom da čovjek ima najveći negativni uticaj na kvalitet vode i da je svaki čovjek obavezan da je štiti.

Tokom obraćanja bijeljinskim učenicima i aktivistima ekoloških udruženja u gradu, Vićanovićeva je rekla da se kvalitet voda u Republici Srpskoj sistemski prati od 2000. godine, a podaci se dostavljaju međunarodnoj monitoring mreži za podunavske zemlje.

Prema dosadašnjim mjerenjima, najzagađeniji vodotoci u Srpskoj su Spreča i Bosna, a najčistije rijeke su Trebišnjica, gornji tok Drine i gornji tok Une.

Predavanje i Eko-radionicu "Zaštitimo naše vode" organizovala je nevladina organizacija "Intereduka" iz Brčkog.

Predsjednik ove organizacije Snježana Filipović u uvodnom obraćanju izrazila je nadu da će stotine mladih koji učestvuju u projektu edukacije o značaju i zaštiti voda inicirati promjene u svojoj kući, školi i u svom gradu i na taj način doprinijeti zaštititi voda i prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA