Podrška odluci vlade - smanjeni gubici

Direktor Zavisnog elektrodistributivnog preduzeća /ZEDP/"Elektro-Bijeljina“ Zlatan Lazarević podržava Odluku Vlade Republike Srpske da direktori javnih preduzeća stave na raspolaganje svoje mandate i ističe da je ova firma u prošloj godini uspjela da smanji gubitke.

Podrška odluci vlade - smanjeni gubici

On smatra da će odluka Vlade Srpske doprinijeti podizanju nivoa svijesti onih koji vode firme, te da će oni koji nisu dobro obavljali posao biti sklonjeni sa dužnosti. Lazarević u intervjuu Srni ističe da se "pod hitno" nivo odgovornosti rukovođenja ovim preduzećima mora dovesti na onaj nivo kakav je u privatnim firmama.

"Vlada Srpske je vlasnik kapitala i `Elektro-Bijeljine` i svakako ima pravo da procijeni da li je neko dobro ili loše vodio to preduzeće, kao što se to radi i u privatnim preduzećima", navodi Lazarević i napominje da je deset godina proveo u privatnoj firmi kao direktor, pri čemu je njegov mandat svakodnevno bio na raspolaganju.

Lazarević naglašava da su u "Elektro Bijeljini" u 2012. godini uspjeli da smanje gubitke za 1,3 odsto, a regulator je dozvolio da na godišnjem nivou gubici mogu biti i do 12,9 odsto. On podsjeća da za sve iznad dozvoljenog "Elektro-Bijeljina" plaća dodatni PDV na vrijednost električne energije.

Ovaj poslovni trend nastavljen je i u 2013. godini. "S obzirom na to da je nepovoljnija struktura kupaca u ovoj u odnosu na prošlu godinu, zvuči nelogično - smanjili smo gubitke u prošloj godini, a u ovoj dobili veću mogućnost gubitaka. To je upravo zbog nepovoljnije strukture kupaca", pojasnio je Lazarević.

On navodi da je za januar i februar ove godine "Elektro-Bijeljina" imala u gubitke u iznosu od 9,47 odsto,što je daleko ispod onog što dozvoljava regulator: 15, 27 odsto.

"Sve to se dešava zahvaljujući otkrivenom velikom broju neovlaštene potrošnje u toku prva dva mjeseca ove godine, kojih je bilo 104, a u cijeloj 2012. otkrili smo 206 krađa struje", rekao je Lazarević.

Sve to, napomenuo je on, direktno daje rezultate u smanjenju gubitaka. Gubici se smanjuju tehničkim stvarima, kao što je projekat "Pauer 4" - rekonstrukcija niskonaponske mreže.

"Ove godine planiramo završiti ovu mrežu i da konačno, u tehničkom smislu, ono što je ulagano da svoj efekat", rekao je Lazarević najavljujući da će iduće godine akcenat biti stavljen na mjerno mjesto, što sve zajedno daje mogućnost smanjenja gubitaka.

Ipak, Lazarević ističe da je najprogresivniji napredak i doprinos u smanjenju gubitaka - otkrivanje neovlaštene proizvodnje, na čemu posebno radimo od 2011. godine do danas.

"`Elektro-Doboj` je u ovom pogledu bio daleko ispred svih u `Elektroprivredi Srpske`, a danas smo im se znatno približili", rekao je Lazarević.

On je naveo i podatak da je u prva dva mjeseca 2012. firma zabilježila 13,64 odsto gubitaka, a ove godine je to svedeno na 9,73 odsto.

"Smatram da smo znatno probili granice i pravila u smanjenju gubitaka i očekujem da će se to odraziti i na ostala preduzeća `Elektroprivrede Srpske`. `Elektro-Krajina" je već uključila i MUP Srpske u ovaj posao", navodi Lazarvić za Srnu.

On se nada da, ako nastavi dosadašnjim tempom, "Elektro-Bijeljina" neće imati potrebu za uključivanjem MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA