Sinergijom univerziteta i Ministarstva do snažnijeg razvoja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ocijenio je danas u Bijeljini da su pitanja koja opterećuju visoko obrazovanje Srpske brojna, od materijalno-finansijskih i uslova studiranja i rada nastavnika do kadrovskih pitanja.

Sinergijom univerziteta i Ministarstva do snažnijeg razvoja

"Samo sinergijom univerziteta i resornog ministarstva uspjećemo postići snažniji razvoj u ovoj oblasti i prevazići ove probleme", rekao je Mutabdžija nakon sastanka sa rektorom Univerziteta Istočno Sarajevo Mitrom Novakovićem.

Prema njegovim riječima, rješavanje svih problema na univerzitetima Srpske zahtijeva zajednički pristup.

"Neophodno je odrediti prioritete, a upoznat sam i o činjenici da je Univerzitet Istočno Sarajevo daleko kompleksnija institucija od Banjalučkog, kada je riječ o javnim univerzitetima", rekao je Mutabdžija.

On je istakao da je sastanak sa Novakovićem predstavljao uvodni razgovor o aktuelnim dešavanjima na Univerzitetu.

"Upoznat sam o aktuelnim projektima, prije svega o organizacionoj i finansijskoj strukturi u naznakama, i siguran sam da ćemo u sinergiji univerziteta i Ministarstva sve - standard, strukturu, razvoj i perspektivu - uspjeti kontinuirano rješavati", rekao je Mutabdžija novinarima.

Novaković je rekao da je da je resornog ministra upoznao o aktuelnim problemima u visokom obrazovanju.

"Ministar je upoznat o započetim projektima na Univerzitetu, o investicijama koje su u toku, programima investiranja koji su realni, kao i o onom što radimo u okviru reformi", naveo je Novaković.

On je dodao da je neophodno uspostavljanje novih organizacionih cjelina, prije svega katedri, te da se donese i propis o obrazovnim oblastima, kojeg za sada nema, za razliku od naučnih koji su uspostavljeni.

Novaković je napomenuo da su u toku pripreme i za novi zakon o visokom obrazovanju, za šta su već zaduženi timovi na oba javna univerziteta Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA