Neophodni programi za komunalnu infrastrukturu

Mjesne zajednice na području grada Bijeljina, kojih je ukupno 68, trebalo bi da u saradnji sa gradskom Administrativnom službom pripreme planove i programe izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture, kažu u Odsjeku za poslove mjesnih zajednica.

Neophodni programi za komunalnu infrastrukturu

"Ovo bi trebalo uraditi na području svake mjesne zajednice, a olakšalo bi planiranje i dinamiku njihovog rješavanja", rekao je šef ovog odsjeka Predrag Novaković.

On je naveo da bi bilo neophodno inicirati izmjene i dopune zakona o lokalnoj samoupravi u vezi sa statusnim položajem mjesnih zajednica s ciljem njihovog efikasnijeg organizovanja.

"Dosadašnji rad savjeta mjesnih zajednica odvijao se po principu volonterizma, bez ikakve naknade, što utiče na motivaciju i rad mjesnih zajednica. Zbog toga je neophodno razmotriti mogućnost skromne novčane naknade za predstavnike savjeta", rekao je Novaković.

On smatra da je, radi uspostavljanja jedinstva društvenog djelovanja na rješavanju zajedničkih pitanja i društvenih potreba građana, neophodno da se u rad mjesnih zajednica neposredno uključe sve političke stranke, organizacje i udruženja građana, s ciljem poboljšanja uslova života i rada svih građana Bijeljine.

Novaković ističe da je u pojedinim mjesnim zajednicama, uprkos pratećim poteškoćama, u prethodnoj godini učinjen vidan pomak na održavanju putne mreže, ali to nije opšta pojava, jer veliki broj mjesnih zajednica u ovim aktivnostima ostvaruje veoma skromne rezultate.

"Nekategorisane puteve na području grada prate česte pojave uzurpacije puta ili putnog pojasa, nebriga za uklanjanje živica i rastinja koji sužavaju profil puta, smanjuju preglednost za sve učesnike u saobraćaju čime se ugrožava i bezbjednost saobraćaja", navodi Novaković.

On kaže da je prisutna i pojava zatrpavanja, uništavanja odvodnih putnih jaraka ili njihovo neodržavanje, što doprinosi težem održavanjo, kao i bržem propadanju putne mreže iz ove kategorije javnih puteva.

"Uočene pojave nameću potrebu efikasnije saradnje mjesnih zajednica, inspekcije i kontrolnih organa Administrativne službe grada Bijeljina, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Pravobranilaštva Republike Srpske, a sve s ciljem očuvanja i zaštite javnih dobara", navodi Novaković.

On podsjeća da je u 2012. godini, tamo gdje je bilo želje i mogućnosti građana da obezbijede novac, sufinsansirano pošljunčavanje nekategorisanih puteva po principu - 50 odsto opština i 50 odsto mjesne zajednice, i to u mjesnim zajednicama Crnjelovo Donje, Crnjelovo Gornje, Suvo Polje i Velika Obarska.

Novaković napominje da mjesne zajednice uglavnom imaju poteškoće u održavanju mjesnih grobalja, jer nisu uspostavile provođenje odluke o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, a posljedice su neracionalno korišćenje zemljišta, neuređenost grobalja, neograđenost parcela i prateći problemi u održavanju.

"Ovakvo stanje doprinosi učestalim potrebama i zahtjevima mjesnih zajednica za proširenje postojećih grobalja", rekao je Novaković.

On upozorava da je na području seoskih mjesnih zajednica prisutna pojava stvaranja divljih deponija komunalnog otpada, što iziskuje potrebu njihovog stalnog uklanjanja i preventivnog djelovanja i sprečavanja nastanka novih na različitim lokalitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA