ANALIZA Kakve su kombinacije u igri za državnu vlast: Matematički je moguća većina bez platformaša

  • BiH
  • 23. Mar 2011.

Deset poslanika iz FBiH i 12 iz RS može izabrati Vijeće ministara.

ANALIZA Kakve su kombinacije u igri za državnu vlast: Matematički je moguća većina bez platformaša

Glasovi deset poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz FBiH i 12 iz RS dovoljni su da bi ovaj dom, bez stranaka potpisnica platforme SDP-a, legalno mogao donositi odluke, a time izabrati i Vijeće ministara BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Legalne odluke

Od ukupno 42 poslanika u Predstavničkom domu, potrebna su najmanje 22 glasa, odnosno po jedna trećina iz oba entiteta, za formiranje zakonodavne, a potom i izvršne vlasti u BiH. Obična, a ne "posebna" matematika, kako je to ustvrdio novoizabrani federalni premijer Nermin Nikšić, pokazuje da je bez SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB-a moguće praviti vlast na državnom nivou.

S obzirom na to da Dom naroda Parlamenta BiH ne potvrđuje predsjedavajućeg i novoizabrane ministre, Vijeće ministara BiH moglo bi tako biti izabrano bez glasova platformaša.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tako bi dva HDZ-a sa svoja četiri državna poslanika (HDZ BiH tri i HDZ 1990 jedan), pod uvjetom da pridobiju četiri poslanika Saveza za bolju budućnost BiH i dva SBiH, bez ostalih parlamentarnih stranaka iz FBiH mogli okupiti potrebnu federalnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ako se toj koaliciji priključi osam poslanika SNSD-a i četiri SDS-a, entitetska većina iz oba entiteta na državnom nivou bila bi osigurana.

Donošenje zakonaKada je, pak, riječ o Domu naroda Parlamenta BiH, koji se bira iz entitetskih domova, platformaši bi trebali imati sigurnu većinu u Klubu Bošnjaka, ali ne i Hrvata. U Klubu Srba SNSD i SDS imaju četiri delegata, a PDP jednog.Prema Poslovniku, sve odluke koje odobrava ovaj dom moraju imati najmanje jednu trećinu glasova iz svakog od entiteta i natpolovičnu podršku devet delegata od ukupno 15, koliko ima Dom naroda.

SNSD: Vlast je nemoguća bez dva HDZ-a

- Sačekat ćemo odluku Ustavnog suda FBiH pa ćemo zvanično izaći sa svojim stavom o formiranju vlasti na nivou BiH. Mislim da su svi svjesni da je to nemoguće bez dva HDZ-a. Osim toga, ovih dana trebao bi biti održan sastanak SNSD-a, SDS-a, SBB BiH, SBiH i dva HDZ-a kako bismo razmotrili na koji način izaći iz ove krize - rekao je za naš list poslanik SNSD-a u Državnom parlamentu Lazar Prodanović.

Brojke

42 poslanika čine Predstavnički dom
22 poslanika dovoljna za donošenje odluka
18 poslanika platformaši (SDP, SDA, HSP, NSRzB, DNZ)
8 poslanika SNSD-a
4 poslanika SDS-a
4 poslanika SBB BiH
4 poslanika dva HDZ-a
2 poslanika SBiH1 poslanik DNS-a
1 poslanik PDP-a

Dom naroda

5 delegata Klub Bošnjaka
5 delegata Klub Srba
5 delegata Klub Hrvata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA