Savet bezbednosti odvojeno tretira Al Kaidu i talibane

Savet bezbednosti UN sinoć je jednoglasno odlučio da se ubuduće Al Kaida i talibanski pokreti tretiraju kao zasebne pretnje kada su u pitanju sankcije svetske organizacije.

Savet bezbednosti odvojeno tretira Al Kaidu i talibane

Takva odluka UN trebalo bi da pomogne avganistanskim vlastima u naporima da dođe do međuplemenskog pomirenja i doprinese još efikasnijoj borbi protiv globalnog terorizma. Savet bezbednosti je simbolično izglasao dve rezolucije koje se odnose posebno na Al Kaidu i posebno na talibane, koji su ranije bili pod istim režimom sankcija UN, priznajući tako da dva pokreta imaju različite ciljeve.

Dok je Al Kaida svoj „sveti rat" (džihad) usmerila više prema spoljnom svetu, posebno Zapadu, propagirajući stvaranje svetske muslimanske države, talibani su fokusirani na sopstvenu zemlju pokazujući malo interesa za ono što se dešava van nje. Britanski ambasador u UN Mark Lajal Grant (Lyall) izjavio je posle sednice da je Savet napravio važan korak „u jačanju jednog od svojih glavnih oružja u borbi s terorizmom".

Američka ambasadorka Suzan Rajs (Susan Rice) navela je da je Savet bezbednosti poslao jasnu poruku pripadnicima talibanskog pokreta da „ima budućnosti za one koji se distanciraju od Al Kaide". Ona je dodala da će od sada Al Kaida biti pod udarom još čvršćih sankcija i nglasila da su SAD odlučne da u potpunosti unište tu terorističku organizaciju koristeći sva raspoloživa sredstva.

Rezoluciju su u Savetu bezbednosti podnele SAD uz podršku Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Portugala. Njom se reguliše režim sankcija za ukupno 310 pojedinaca, organizacija i entiteta koje su povezane sa Al Kaidom i oko 140 njih povezanih sa talibanima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA