Darko Mladić otputovao je u Hag

Darko Mladić, sin srpskog generala Ratka Mladića, otputovao je jutros iz Beograda u Hag u posjetu ocu, koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, izjavio je Srni advokat porodice Mladić Miloš Šaljić.

Darko Mladić otputovao je u Hag

Darko Mladić dobio je posebnu dozvolu vlasti Holandije da uđe u ovu zemlju, budući da EU porodici Mladić još nije ukinula zabranu ulaska u zemlje EU. Šaljić je naveo da će Darko Mladić predati ocu spisak predloženih advokata za njegovu odbranu, koji će odabrati branoca kojeg želi da angažuje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šaljić je potvrdio da će porodica generala Ratka Mladića preko advokatskog tima uputiti pismeni zahtjev Srbiji i Republici Srpskoj da snose troškove odbrane srpskog generala pred Haškim tribunalom. On je objasnio da je Mladićevoj porodici neophodna pomoć, jer troškovi odbrane neće biti mali s obzirom da je riječ o troškovima angažovanja na samom suđenju u Haškom tribunalu, ali i rad tima na terenu koji će prikupljati dokaze.

"Tražićemo pomoć, a da li ćemo je dobiti to ne znamo. Naše je da tražimo, a kako će se odnositi i jedni i drugi i koliko smatraju da imaju obaveze u tom pogledu pokazaće sami kroz svoju odluku", rekao je Šaljić. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je za beogradski dnevnik "Blic" da Srbija nije finansirala nijednu odbranu haških optuženika i da ne vjeruje da će drugačije postupiti u slučaju Ratka Mladića.

Ignjatović je naveo da će o zahtjevu Mladićeve porodice odlučivati Nacionalni savjet za saradnju sa Haškim tribunalom. On je podsjetio da je poslije Donošenja Zakona o saradnji sa Tribunalom nekadašnja savezna vlada donijela odluku o pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama.

Prema toj odluci optuženi dobijaju po 200 evra mjesečno, a članovi uže porodice imaju pravo na sumu u vrijednosti tri povratne avionske karte na relaciji Beograd - Amsterdam i 250 evra po osobi za ostale troškove na svaka dva mjeseca. Međutim, te povlastice važe samo za državljane Srbije koji su se dobrovoljno predali i kojima postupak nije pravosnažno okončan.