Počelo suđenje Ben Aliju

U Tunisu je počelo suđenje u odsustvu bivšem tuniskom predsedniku Zinu el Abidinu Benu Aliju koji je optužen za pljačku zemlje i druga krivična dela.

Počelo suđenje Ben Aliju

Ben Ali je optužen i za brojna ubistva, zloubotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama, oružjem i drogom, kao i za pranje novca. Ben Ali je pobegao je 14. januara u Saudijsku Arabiju suočen sa opštenarodnim buntom i zahtevima da podnese ostavku posle 23 godine na vlasti.

Protiv njega i njegovih saradnika vode se ukupno 93 istrage. Advokat Ben Alija je saopštio juče da njegov klijent "energično odbacuje" sve optužbe, tvrdeći da nikada nije posedovao velike sume novca za koje se tvrdi da su nađene u njegovoj kancelariji, a da je oružje dobijao na poklon od drugih šefova država.

Svrgnuti predsednik Tunisa Ben Ali izjavio je da sudski proces protiv njega, koji je počeo danas, predstavlja "sramnu maskaradu", saopštio je njegov advokat. Ben Ali (74) negirao je da je pobegao iz Tunisa, rekavši da je otišao da bi izbegao "bratoubilačke i krvave sukobe" među Tunišanima.

Vlasti Tunisa sude Ben Aliju izbog korupcije i posedovanja droge i oružja pošto je u predsedničkoj palati pronađeno 27 miliona dolara u gotovinskom novcu, oružje i skoro dva kilograma narkotika, uglavnom kanabisa. Ukoliko bude osuđen, Ben Aliju preti kazna od pet do 20 godina zatvora za svaku optužbu.

Protiv Ben Alijeve porodice i bivših ministara vodi se, međutim, više paralelnih istraga, među kojima i one za ubistva, zloubotrebu vlasti, ilegalnu trgovinu starinama i pranje novca. Za ozbiljnije optužbe - ugrožavanje državne bezbednosti i ubistva, Ben Aliju će biti suđeno u narednim procesima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA