Kukića nije podržala samo Stranka za BiH

  • BiH
  • 20. Jun 2011.

Slavo Kukić, mandatar Savjeta ministara BiH, razgovarao je danas sa čelnicima šest stranaka, čije je sjedište u Sarajevu, te od njih dobio podršku za svoj program, izuzev Stranke za BiH.

Kukića nije podržala samo Stranka za BiH

I pored uspješnih sastanaka Kukića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka malo je optimizma da će podrške biti u Predstavničkom domu bh. parlamenta. "Što se tiče ekonomskog razvoja zemlje, prioriteta i političkih ciljeva, među nama nema nikakvih razlika.

Izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara neće biti blokiran u SBB-u, ali isto tako mislimo da će se gospodin Kukić ubrzo susresti s dva kineska zida u liku SNSD-a ili dva HDZ-a", izjavio je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, nakon susreta s Kukićem. Sudeći po Kukićevoj izjavi ova podrška bila je neočekivana.

"Dobio sam potporu i od SBB BiH na ovom putu ili pokušaju da formiram i parlamentarnu većinu, što je neuobičajeno, ali i da sastavim Vijeće ministara. Nadam se da ću potporu dobiti i kod drugih stranaka s kojima budem razgovarao i da ću napraviti neku vrstu koncentracione vlade, odnosno Vijeća ministara", rekao je Kukić. Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, koja ima dva poslanika u bh. parlamentu, kazao je da će oni glasati protiv mandatara Savjeta ministara, jer ne žele biti dio ove vlasti, te da je taj stav prenio i Kukiću.

Kukić, kojeg je Predsjedništvo BiH 14. juna imenovalo za mandatara, razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka počeo je u subotu u Bihaću sa čelnicima DNZ-a, partije koja je obećala podršku njihovog poslanika u Predstavničkom domu. Razgovore o svom programu Kukić je juče nastavio prvo sa čelnicima stranaka potpisnica platforme, koje su ga i predlžile za mandatara.

Podršku Kukiću juče su dali predsjednici SDP-a, SDA, NS Radom za boljitak, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Mladen Ivanković Lijanović, te potpredsjednik HSP-a Živko Budimir. Tihić je kazao da podržava napore Kukića da osim ciljeva platforme u svoj program uključi i prijedloge drugih stranaka. "Program rada počiva prvenstveno na ispunjavanju uslova za kandidatski status BiH za EU. Za sve ostalo Kukić je obećao da će pokušati naći zajednički imenitelj, tako da se nađe kompromis za ono što u platformi smeta strankama iz RS i nekim drugim partijama", rekao je Tihić.

On, ipak, nije optimista da će Savjet ministara biti formiran do ljeta. Kukić bi sutra trebalo da bude u Banjaluci gdje se planira sresti sa parlamentarnim strankama iz RS, a iz SNSD-a i DNS-a već su se izjasnili da nema potrebe da sa njim razgovaraju, dok su iz PDP-a i SDS-a prihvatili razgovore. Kukić je rekao da je već imao jedan sastanak sa predstavnicima SDS-a, ali da nije medijski praćen, dok su u SDS-u kazali da zvaničnih susreta s Kukićem nije bilo.

Kukić je planirao da sutra razgovara sa predstavnicima HDZ BiH i HDZ 1990, što ove stranke ne prihvataju. O mandataru Savjeta ministara BiH u četvrtak bi se trebalo da izjasni i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, a dan kasnije i Predstavnički dom parlamenta BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA