Uklonite bakterije u vašem domu i sačuvajte zdravlje porodice

Ma koliko se trudili da svoj dom držimo što urednijim, bakterije i mikrobi su svuda oko nas. Suprotno uvreženom mišljenju da je kupatilo leglo bakterija, možda će vam zvučati neverovatno, ali to je ipak kuhinja. Kupatilo, pak zauzima ne tako slavno drugo mesto.

Uklonite bakterije u vašem domu i sačuvajte zdravlje porodice

Za održavanje higijene u kupatilima, bitno je da sve bude suvo, a makar jednom u toku nedelje valja ga oprati odgovarajućim antibakterijskim sredstvima. Najvažnije je da slavine budu dobro oprane, da odvodi budu prohodni, kako biste ih što lakše očistili. Takođe, bitno je i da često menjate peškire za ruke i umivanje, kao i četkice za zube. Bakterije u kupatilu se najviše skupljaju na zavesama za kadu.

Što se veš mašine tiče, vodite posebno računa da guma na vratima dobro dihtuje i posle svakog pranja veša bi bilo dobro da je obrišete, jer se upravo tu se najviše bakterija skuplja. Ukoliko imate bilo kakav kvar na veš mašini valjalo bi da ga otklonite što pre, jer to može da izazove neprijatnosti i povećano sakupljanje bakterija.

Radna površina u vašoj kuhinji bi trebalo da bude besprekorno čista jer, verovali ili ne upravo tu se sakuplja najviše bakterija. Jer ukoliko je ne čistite redovno i temeljno, može postati pravo leglo bakterija. Uz to, održavajte je uvek suvom, jer ćete na taj način sprečiti ovu neprijatnost. Sunđeri za pranje posuđa i krpe za brisanje su još jedno „idealno" mesto za razvoj klica i bakterija. Zato je važno često ih menjati.

Sudoperu gledajte da održavate čistom i suvom, kad god je to moguće i trudite se da ne gomilate sudove. Ukoliko imate mašinu za pranje posuđa, nakon što poređate prljave sudove u nju trebalo bi da vrata svakako obrišete, kako se bakterije ne bi razmnožavale. Takođe, ukoliko postoji mogućnost uvek sudove perite na najvišoj temperature, jer je to siguran način da se rešite bakterija.

Najprljaviji deo nameštaja u svakom domu sigurno su kvake i to bilo koje: od ulaznih vrata, frižidera, ormana... Zato je važno prilikom svakog spremanja kuće i njih prebrisati antibakterijskom tečnošću. Ut kvake, valjalo bi prebrisati i prekidače za paljenje svetla. Ukoliko provodite dosta vremena ispred televizora ili računara, sigurno ste do sada shvatili da je tastatura računara i daljinski upravljač još jedna stvar u vašem domu koja je potencijalno „idealno" mesto za razvoj bakterija. Zato sa posebnom pažnjom očistite i ove uređaje.

Tastaturu jednostavno možete okrenuti i „istresti", pa ćete tek onda shvatiti o čemu govorim. Iako vam je od velike pomoći prilikom sređivanja kuće, usisivač je još jedno mesto koje je „idealno" za razvoj bakterija i klica. Zato mu menjajte vreću često, ne čekajte da se napuni. Prilikom čišćenja filtera, obratite pažnju i na čišćenje njegovih spoljašnjih delova, jer su upravo oni jedni od „glavnih krivaca" za razvoj klica i bakterija.

Iako će vas ove činjenice možda i uplašiti, važno je da ih budete svesni. Nemojte preterivati u razmišljanju o bakterijama u vašem domu, već se potrudite da uklonite sva potencijalno „opasna" mesta u kojima se one mogu taložiti. Jedino ćete tako moći da uživate u čistoći svog doma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA