EU traži od BiH da ukine carine

Evropska unija zahtijeva da BiH, poslije 1. jula, kada Hrvatska postaje punopravna članica Unije, omogući nastavak bescarinskog uvoza iz te zemlje u BiH, proširujući ovu povlasticu i na cijelu EU.

EU traži od BiH da ukine carine

Direktor Generalnog direktorata Evropske unije za proširenje Stefano Sanino uputio je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi pismo, koje je objavio portal "Indikator.ba", a u kojem se od BiH traži da zadrži višegodišnji nepovoljan položaj iz sporazuma CEFTA, što bi, prema riječima ekonomista, bilo ravno ekonomskom samoubistvu.

Sanino u pismu ističe da je metodologija EU na temelju tradicionalne trgovine korišćena u prethodnim procesima proširenja bez većih problema u trgovini i dodaje da su zemlje članice EU obaviještene o trenutnom stavu BiH.

- Evropska komisija i Savjet EU zabrinuti su zbog nespremnosti BiH da bar prihvati princip za pregovore i što, umjesto toga, BiH u potpunosti blokira bilo kakav napredak. Čim BiH prihvati ovaj princip, Komisija se obavezuje da će ocijeniti i razmotriti bilo koji dodatni prostor za pregovaranje po pitanju šećera, ribe i vina - ističe se u pismu.

U Savjetu ministara BiH juče su kratko rekli da su donijeli odluku da se zaštiti domaća proizvodnja. Šef pregovaračkog tima BiH u pregovorima koje BiH vodi sa EU Dragiša Mekić rekao je da će se oni danas, na sastanku pregovaračkog tima, odrediti prema ovom pismu.

Savjetnik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže da se od BiH zahtijeva da počini ekonomsko samoubistvo.

- Onaj ko bi iz BiH i pomislio da prihvati ovakav zahtjev počinio bi tešku izdaju i bio bi odgovoran za ekonomski udar čije bi posljedice bile nesagledive - naglasio je Gavran.

On je istakao da u situaciji kada BiH prijeti gubitak tržišta Hrvatske, zbog nemogućnosti izvoza velikog broja proizvoda, ne samo da se ne pruža nikakva mogućnost da se to pitanje riješi, već se nameću ovakvi zahtjevi.

- Osim toga, iz pisma se jasno vidi da ne postoji volja u EU da se naše kvote za izvoz svježe ribe, šećera i vina povećavaju. Jasno je da bismo imali ogromne gubitke prihvatajući ovakav zahtjev, a mogli bismo i da zaboravimo na prenos proizvodnje iz Hrvatske u BiH. To bi značilo da mi odbijamo svaku mogućnost u BiH i da nijedna kompanija ni iz Hrvatske ni iz EU ne bi imala motiv da ulaže kod nas - kazao je Gavran.

On je podvukao da je ovaj zahtjev apsolutno neprihvatljiv i naglasio da je jedino ohrabrujuće što je u dosadašnjim pregovorima Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dosljedno zastupalo interese BiH, što se, kako je rekao, i vidi iz negativnog tona u pismu.

 

CTRL + Q to Enable/Disable FBPhotoZoom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA