Isplate upitne zbog Budimirovog potpisa

  • BiH
  • 21. May 2013.

Neće biti isplata idućih tranši od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH ako u Federaciji BiH ne stupi na snagu Zakon o povoljnijem penzionisanju boraca, poručio je danas Ron van Roden, šef Misije MMF-a u BiH.

Isplate upitne zbog Budimirovog potpisa

Ovaj zakon, koji je bio uslov za isplatu treće tranše od 78 miliona KM uplaćenih BiH 7. maja, u Parlamentu FBiH usvojen je sredinom aprila. Budući da zakon nije potpisao Živko Budimir, predsjednik FBiH, koji je uhapšen 26. aprila i koji je u pritvoru, on još nije stupio na snagu od čega će zavisiti nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om.

"Nadam se da će se i ova situacija prevazići i da će do sljedećeg pregleda stupiti na snagu", rekao je Van Roden, koji je danas razgovarao sa Nerminom Nikšićem i Antom Krajinom, premijerom i ministrom finansija FBiH. Misija MMF-a boravi u našoj zemlji od 15. maja u okviru trećeg pregleda po stendbaj aranžmanu sa BiH koji se odnosi na izvršenje u prvom kvartalu ove godine.

Ukupan kreditni aranžman, odobren prošle godine, vrijedan je oko 800 miliona KM, a u ovoj godini RS i FBiH od njega očekuju oko 360 miliona KM.

"Van Roden je istakao da nije sretan zbog nepotpisivanja Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, te eventualnim načinima kojim se namjerava privremeno riješiti pitanje isplata za 1.800 pripadnika boračke populacije do njegovog stupanja na snagu", saopšteno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.

Nikšić je kazao da je trenutna situacija sa nepotpisivanjem Zakona o povoljnijem penzionisanju branitelja iznad moći Vlade i da ne može reći kada će to biti učinjeno.

"Neophodno je što skorije stupanje na snagu ovog zakona zbog njegove važnosti za finansijsku stabilnost Federacije", dodao je Nikšić.

Van Roden je izrazio nadu da će Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju FBiH biti objavljen do sljedećeg sastanka odbora direktora MMF-a, te najavio dodatno pismo namjere za nastavak kreditnog aranžmana.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, tokom sastanka sa delegacijom MMF-a rekao je da daje rezultate fiskalna disciplina koju provodi Vijeće i da se priprema globalni fiskalni okvir za budžete 2014 - 2016. godina.

"Šef Misije MMF-a za BiH je izrazio zadovoljstvo rezultatima drugog pregleda provedbe stendbaj aranžmana koji je ukazao na visok stupanj odgovornosti svih razina vlasti u BiH.

On je istaknuo da i prvi kvartal 2013. godine pokazuje ohrabrujuće indikatore koji ukazuju na blagi porast industrijske proizvodnje i izvoza", saopštili su iz Bevandinog kabineta.

Tokom sastanka delegacije MMF-a sa predstavnicima Vlade FBiH razgovarano je i o "spornom" zakonu o zaštiti žiranata koji je u parlamentarnoj proceduri.

Teme sastanka bile su i pripreme za donošenje zakona o budžetima, zakon o radu, prikupljanje prihoda UIO, jačanje fiskalne odgovornosti u budžetskoj potrošnji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA