Konkurs za upis u srednje škole iduće sedmice

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola biće raspisan do kraja sljedeće sedmice, a prema planu upisa najviše mjesta ima u gimnazijama i ekonomskim školama, rekli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Konkurs za upis u srednje škole iduće sedmice

- U konkursu će biti precizirani i rokovi za predaju dokumenta učenika, a buduće srednjoškolce u RS ove godine u školama očekuje 12.200 slobodnih mjesta - rekli su u Ministarstvu.

Nastava za 11.652 učenika završnog razreda osnovnih škola završava se 31. maja. Prema Pravilniku o planu upisa u srednje škole u školskoj 2013/14. godini, koji je objavljen u "Službenom glasniku RS", predviđeno je 2.663 mjesta u gimnazijama, odnosno 21,82 odsto od ukupnog broja učenika.

U struci ekonomija, pravo i trgovina planiran je upis 2.172 učenika, a u struku mašinstvo i obrada metala 1.550 đaka.

U banjalučkoj Gimnaziji ima mjesta za 286 đaka, dok je za buduće gimnazijalce u Gradišci planirano 168 mjesta, u Prijedoru 104, u Doboju 112, a u Bijeljini 208. Veliki broj učenika iduće godine biće upisan u ekonomske škole, a u banjalučkoj Ekonomskoj školi ima mjesta za 182 učenika prvih razreda, dok bi Ekonomska škola u Doboju trebalo da dobije ukupno 130 novih đaka, koliko i Ekonomska škola u Bijeljini.

Veliki broj mjesta očekuje i one koji se odluče da upišu neku od medicinskih škola, pa će tako u Banjaluci biti upisano ukupno 208 đaka, u Prijedoru 78, Doboju 130, a Bijeljini 104.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija istakao je ranije da veliko interesovanje učenika vlada za gimnazije, ekonomiju, pravo i trgovinu te mašinstvo.

- Najmanje interesovanje učenika koji završavaju osnovnu školu bilo je za grupu hemije, a stvorene su pretpostavke da se u Tehničkoj školi u Banjaluci upiše jedno odjeljenje u smjer saobraćaj i špedicija - kazao je Mutabdžija.

U Ministarstvu prosvjete ranije su rekli da su prilikom kreiranja upisne politike u srednjim školama urađene dubinske analize čiji su glavni parametri bili stanje na birou rada, potrebe privrednog sektora i broj osnovaca.

Anketa Ministarstva prosvjete RS među učenicima devetih razreda pokazala je da najviše đaka želi da upiše gimnaziju, a slijedi smjer ekonomski tehničar, medicinski i poslovno-pravni tehničar.

Škole i broj slobodnih mjesta

- Gimnazija Banjaluka - 286
- Gimnazija Gradiška - 168
- Gimnazija "Sveti Sava" Prijedor - 104
- Gimnazija "Filip Višnjić" Bijeljina - 208
- Medicinska škola Banjaluka - 208
- Medicinska škola Doboj - 130
- Ekonomska škola Banjaluka - 182
- Ekonomska škola Bijeljina - 130

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA